5 Kasım 2017 Pazar

ÜÇ ŞEY İMANIN KUVVETİNDENDİR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: يَا عَجَبُ كُلَّ الْعَجَبِ لِلْمُصَدِّقِ بِدَارِ الْحَيَوَانِ وَهُوَ يَسْعَى لِدَارِ الْغُرُورِ. (هب)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   آخرتده أبدى حاياته إنانديغى حالده ( هب ) آلداتجى دنيا حاياتى إيجن جالشانه نه قدار جوق حيرت أده رم ."
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Âhirette ebedî hayâta inandığı halde (hep) aldatıcı dünyâ hayâtı için çalışana ne kadar çok hayret ederim.” 
(Hadîs-i Şerîf, Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   16 Safer  1439  Fazilet Takvimi 

ÜÇ ŞEY İMANIN KUVVETİNDENDİR


Ebû Hureyre (radıyallâhu anh) buyurdular:
Üç şey imanın kuvvetindendir.
Soğuk bir gecede ihtilam (cünüp) olup da Allâhü Teâlâ'dan başka hiç kimse görmediği halde kalkıp gusül etmek,
Çok sıcak bir günde oruç tutmak,
Allâhü Teâlâ'dan başka hiç kimsenin görmediği bir yerde namaz kılmak. (Şuabü’l-lmân)

TESBİH DUÂSININ FAZÎLETİ

Cennet-i A‘lâ'nın ağaçları, nehirleri ve içinde bulunan ilâhî ni‘metlerin tamamı kulun dünyada işlediği sâlih amellerin neticesi ve meyvesidir. Resûlullah (sallallâhü aleyhi ve sellem) Efendimiz buyurdular ki: “Muhakkak cennet ağaçsızdır, senin ‘Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber’ sözün ona ağaç dikmendir.”
Yine Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
“Kim Sübhânellâhi’l-azîm ve bihamdihî derse onun için cennette bir hurma ağacı dikilir.”
Cennet ağacı, tesbîhin neticesi oldu. Bu mübârek kelimelerde kemâlât-ı tenzîhiyye harfler ve sesler kisvesine büründüğü gibi Cennet-i A‘lâ'da dahi bu kemâlât ağaçlar kisvesine bürünür. Cennet-i A‘lâ'daki her şeyin sâlih amellerin neticesi olduğu bununla sabit olur.
(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, c. 1, m. 302)
Hadîs-i şerîfte vârid oldu ki: “Kim bu kelime-i tayyibe (Sübhânellâhi ve bihamdihî)'yi gündüz yahut gece yüz defa söylerse o gün veya gece hiç kimsenin ameli bunu söyleyenin ameline denk olamaz. Ancak onun gibi bu kelimeleri söyleyenler müstesnâ.”
Nasıl müsâvî olur ki, kişinin her bir amel ve ibâdeti Allâhü Teâlâ'nın şükürlerinden bir şükrü edâdır ve bu mübârek kelimenin bir cüz'ü ile şükür edâ olunmuştur. Diğer cüz'ü ise Allâhü Sübhânehû'yü tenzih ve takdisi beyandır. Bunun için bu mübârek kelimeleri her gece ve her gün yüz defa okumak lâzımdır. Muvaffakiyet Allah'tandır.
(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, c.1, m. 307)
Hicrî:   16 Safer  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder