26 Kasım 2017 Pazar

NAMAZLARIN NEVİLERİ VE REK’ATLARI



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ أَخْطَأَ خَطِيئَةً أَوْ أَذْنَبَ ذَنْبًا ثُمَّ نَدِمَ فَهُوَ كَفَّارَتُهُ. (فيض)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   كيم بر حطا يابار ويا كوناح إشلر ده صكره بشمان اولورسه بو اونه كفارت در ."
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim bir hata yapar veya günah işler de sonra pişman olursa bu, ona keffarettir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Feyzu’l-Kadîr)
Hicrî:   08  Rebîulevvel  1439  Fazilet Takvimi 

NAMAZLARIN NEVİLERİ VE REK’ATLARI


Namazlar: Farz, vacip, sünnet veya müstehap nevilerine ayrılır.
Akıllı ve baliğ (ergen) olan her müslümanın günde beş defa vakitlerinde kılacağı namazlar ve Cuma namazı farz-ı ayındır.
Vitir ve bayram namazları vaciptir.
Farz namazlardan evvel veya sonra, yahut hem evvel hem de sonra kılınan namazlar ve teravih namazı birer sünnettir.
Diğer vakitlerde Hak Teâlâ'nın rızası için kılınan namazlar ile nafile namazlar ya sünnettir veya müstehaptır. Kuşluk, evvabin, teheccüd ve tesbih namazları gibi.

NEDÂMET (PİŞMANLIK) TEVBEDİR

Nedâmet, yapılan bir şeyden dolayı pişman olup kalbin müteessir olmasıdır. Kalp, bir şeyden pişman olunca vücudun diğer âzâları da pişman olur. Artık o şeyi bir daha işlemek istemez. Bu hal ise tevbenin büyük bir esası demektir. O halde insan, bir günah işleyince ondan dolayı kalbi sızlamalıdır, pişman olmalıdır, o işi bir daha yapmamaya azmet-melidir. Cenab-ı Hak'tan da af ve mağfirete mazhar olmak için niyazda bulunmalıdır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Pişmanlık tevbedir” buyurmuşlardır. Fakat pişmanlık yalnız dil ile değil kalp ile beraber olmalıdır.
İnsanın pişmanlığı devam etmiş olsa onun için büyük terbiye ve hâlinin düzelmesine sebep olurdu. Ne fayda ki pişmanlıktan bir hayli zaman geçince o unutulur da alınan ibret, izlerini kaybeder ve aynı hata bir başka biçimde kişinin karşısına dikilir.
Dinî hatalarda pişmanlık, tevbe ve istiğfar ederek Allah'tan af taleb etmektir. Bu hataların affolunması Allâh'ın lütfundan umulur. Ama dünya işlerimizde elden çıkan ve fırsatı kaçan bir iş için pişmanlıkta fayda yoktur. Böyle bir zamanda boş yere pişmanlıktan vazgeçip içinde bulunduğu şartları ve geleceği düşünerek gayret göstermek daha hayırlı bir davranıştır.

BEYİT:

Tevbe Yâ Rabbi, hatâ yoluna gittiklerime
Bilip ettiklerime bilmeyip ettiklerime
Hicrî:   08  Rebîulevvel  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder