25 Kasım 2017 Cumartesi

MALAZGİRD ZAFERİ




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ... وَارْضَ بِمَا قَسَمَ اللهُ لَكَ تَكُنْ أَغْنَى النَّاسِ. (ت)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   الله تعالى نيك صنه تقسيم ( تقدير ) أتديكى رزقه راضى اول . بويله يابارسان إنسانلريك أك زنكينى اولورسون ."
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâhü Teâlâ’nın sana taksim (takdir) ettiği rızka râzı ol. Böyle yaparsan insanların en zengini olursun.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   07  Rebîulevvel  1439  Fazilet Takvimi 

MALAZGİRD ZAFERİ


Bizans Kayseri Romanos 1070-1071 senesi kışında Müslümanları topraklarından sürmek, Kudüs ve diğer İslam beldelerini ele geçirmek üzere bir büyük ordu topladı. Rum, Frank, Rus, Peçenek, Gürcü ve diğer kavimlerden iki yüz bin kişilik bir ordu ile büyük bir debdebe içinde sefere çıktı. Ahlat civarındaki Malazgird'e kadar geldi. Bu haber Sultan Alparslan'a Azerbaycan'daki Hoy şehrinde iken ulaştı. Haleb muhasarasından henüz dönmüştü. Ordusunun uzakta, düşmanın ise yakın bir mevkide bulunduğundan dolayı asker toplayamadı. Ağırlıklarını ve haremini Nizâmülmülk ile beraber Hemedân'a gönderdikten sonra yanındaki on beş bin süvari ile süratle düşman üzerine yürüdü.
Rum ordusu kat kat fazla olduğundan sultan sulh teklif etti. Diyojen ise “Sulh ancak Rey şehrinde olur” cevabını verdi.
Sultanın bu cevaptan müteessir olduğunu gören Hanefî âlimlerinden Ebû Nasr Muhammed el-Buhârî:
“Sen bir din için savaşıyorsun ki Allah onu diğer dinlere galip kılacağını vaad etmiştir. Umulur ki bu fetih sana nasîb olacaktır. Şimdi sen Cuma günü zeval vaktinden sonra hatiplerin minberde olduğu ve mücahitler için Allâh'a duâ ettikleri ve duâların kabul edildiği saatte düşmana hücum et” dedi. Cuma namazından sonra Sultan, askerine hitâben: “İsteyen geri dönsün, burada ne emir veren, ne de yasaklayan bir hükümdar vardır, ben de sizin gibi bir neferim” dedi. Beyaz elbise giyip güzel kokular süründü ve: “Ölürsem kefenim budur” dedi. Asker de hep onun gibi ölüm eri oldular.
Müslümanlar Rumların dağlara, sahralara sığmayan ordusuna yaklaştıklarında tekbir alıp kükremiş aslan gibi hücum ettiler. O sırada aralarına bir toz perdesi girdi, göz gözü görmez oldu. Rum ordusu bozuldu, Romanos esir düştü. Onu Alparslan'ın huzuruna götürdüler. Sultan Alparslan, ona ikram etti ve onunla bir buçuk milyon altın vermesi ve Rum beldelerindeki İslâm esirlerinin tamamını serbest bırakması şartıyla elli senelik bir anlaşma yaptı.
Malazgirt zaferi dolayısıyla şairler Sultan Alparslan'ı övdüler ve sık sık bu seferden bahsettiler. Hakîkaten bu İslâm'ın büyük zaferlerindendi. Zira ilk defa bir İslâm hükümdarı bir Rum Kayseri'ni esir etmiş, uzun müddet Müslümanlar bu taraftan emniyette kalmışlardı.
(el-Kâmil fi’t-tarih)
Hicrî:   07  Rebîulevvel  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder