17 Kasım 2017 Cuma

MÜMİN, ANCAK ALLÂH’A TEVEKKÜL EDER



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ أَحَبَّ أَنْ يَكُونَ أَقْوَى النَّاسِ فَلْيَتَوَكَّلْ عَلَى اللهِ. (ك)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   إنسانلريك أك قووتلسى اولمايى عرضو أدن ، الله تعالى يه توكل أتسين ."
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İnsanların en kuvvetlisi olmayı arzu eden, Allâhü Teâlâ’ya tevekkül etsin.” 
(Hadîs-i Şerîf, Hâkim, el-Müstedrek)
Hicrî:   28 Safer  1439  Fazilet Takvimi 

MÜMİN, ANCAK ALLÂH’A TEVEKKÜL EDER


Hâtem-i Esam (rahimehullah) buyurdular:
Tevekkül dört kısımdır: Halka, mala, kendi nefsine ve Cenâb-ı Hakk'a tevekkül.
Halka tevekkül eden: “Falan kişi hayatta olduğu müddetçe benim için korku ve sıkıntı yoktur.” der.
Mala tevekkül eden: “Malım çok olduğu müddetçe bana hiçbir şey zarar veremez.” der.
Kendi nefsine tevekkül eden: “Vücudum sıhhatli olduğu müddetçe bana bir şey olmaz.” der.
Bu üçü cahillerin tevekkülüdür.
Cenâb-ı Hakk'a tevekkül eden: “Zengin veya fakir olmuşum hiç mühim değil. Muhakkak Allâhü Teâlâ benimledir. Bana dilediği gibi muâmele eder.” der. (Dürretü'l-Vâizîn)

HAZRET-İ OSMAN’IN RÛME KUYUSUNU VAKFETMESİ

Medîne-i Münevvere'de bir Yahudi'nin kuyusu vardı, suyunu satardı. Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) Hazretleri:
“Rûme kuyusunu kim satın alıp kendi kovası ile Müslümanların kovasını bir tutarsa (yani vakfederse), cennette ona bu kuyudan daha hayırlısı verilir.” buyurdular.
Hazret-i Osman (radıyallâhü anh) varıp pazarlık etti. Yahudi kuyunun hepsini satmadı. Hazret-i Osman (radıyallâhü anh) yarısını aldı. Nöbet usulüyle bir gün Hazret-i Osman'ın oldu, bir gün Yahudi'nin.
Hazret-i Osman (radıyallâhü anh) nöbetinde suyu sebil ettirdi; ücretsiz verdi. Yahudi parasıyla satardı. Müslümanlar da Hazret-i Osman'ın nöbeti geldiğinde iki günlük su alırlardı. Yahudinin nöbetinde asla uğramazlardı. Yahudi su satamayınca, “Ey Osman, hakkımın diğer yarısını da satıyorum.” dedi. Osman (radıyallâhü anh) Hazretleri satın aldı. Evvelki yarısını Yahudi'den 12 bin dirheme almıştı. ikinci yarısını sekiz bin dirheme aldı ve tamamını Müslümanlara vakfetti. (Menâkıb-ı Çâryâr-ı Güzîn)
Hicrî:   28 Safer  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder