16 Kasım 2017 Perşembe

ALLAH’TAN HAKKI İLE HAYÂ EDİNİZ”



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَحَبُّ النَّاسِ إِلَى اللهِ تَعَالَى أَنْفَعُهُمْ لِلنَّاسِ وَأَحَبُّ الْأَعْمَالِ إِلَى اللهِ تَعَالَى سُرُورٌ تُدْخِلُهُ عَلَى مُسْلِمٍ أَوْ تَكْشِفُ عَنْهُ كُرْبَةً أَوْ تَقْضِي عَنْهُ دَيْنًا أَوْ تَطْرُدُ عَنْهُ جُوعًا. (طب)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   إنسانلر الله تعالى يه أك سوملى اولانى إنسانلره أك جوق فايدالى اولانى در . عمللريك الله تعالى يه أك سوملى اولانى ده بر مسلمانى سوندرمن ، بر صقنطسنى كيدرمن ، اونون بورجونى اؤدهمن ويا آجليغنى كيدرمندر ."
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İnsanların Allâhü Teâlâ’ya en sevimli olanı insanlara en çok faydalı olanıdır. Amellerin Allâhü Teâlâ’ya en sevimli olanı da bir müslümanı sevindirmen, bir sıkıntısını gidermen, onun borcunu ödemen veya açlığını gidermendir.” (Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemu’l-Kebîr)
Hicrî:   27 Safer  1439  Fazilet Takvimi 

“ALLAH’TAN HAKKI İLE HAYÂ EDİNİZ”


Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz'e “Allâhü Teâlâ'dan hakkıyla hayâ nasıl olur?” diye sordular:
“Başını ve (göz, kulak gibi) başta bulunan âzâlarını, karnını ve ona doldurduğun (yediğin) şeyleri haramdan korursun, ölümü ve kabirde çürümeyi hatırdan çıkarmazsın.
Âhirette bahtiyâr olmayı isteyen, dünyanın süsünü terkeder. İşte bunları yapan Allah'tan hakkıyla hayâ etmiş, utanmış olur.” buyurdular. (Sünen-i Tirmizî)

HAZRET-İ EBÛBEKİR’İN CİĞER KEBABI

Bir gün Sahabe-i Güzîn (radıyallâhü anhüm), Fahr-i Kâinat'ın (sallallâhü aleyhi ve sellem) huzuruna varıp: “Yâ Resûlallah, Hazret-i Ebûbekir evinde ciğer kebabını yalnız yer. Kokusunu duyarız. Lakin bizi davet etmez.” dediler.
Sultân-ı Enbiya (sallallâhü aleyhi ve sellem):
“Böyle yaptığı vakit bana haber veriniz. Hep beraber varalım.” buyurdular. Bir gün Hz. Ebûbekir'in evinden ciğer kebabı kokusu gelince, haber verdiler.
Server-i Enbiya Hazretleri derhal kalkıp Hazret-i Ebûbekir'in evine gitti. İçeri girdiğinde gördü ki ne ateş var ne kebap... Sonra sordu:
“Ey Ebûbekir, ciğer kebabını yalnız yermişsin.” Hazret-i Ebûbekir dedi ki:
“Yâ Resûlallah! Hâşâ, ben ciğer kebabını yalnız yemem. Pişen kendi ciğerimdir. Yâ Habîballah, her an hatırıma şu gelir ki: ‘Hak Sübhânehû ve Teâlâ bana İslam dinini müyesser eyledi ve Habîbi'nin Ashabı'ndan eyledi. Husûsi ile mahşerde bütün Ashab içinde hâlim nasıl olur? diye korkuyorum. Ciğerimin kebap gibi pişmesinin sebebi budur.”
Hicrî:   27 Safer  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder