9 Kasım 2024 Cumartesi

KÜÇÜK HATTAT -2


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ حَفِظَ عَلَى أُمَّتِي أَرْبَعِينَ حَدِيثًا مِنْ أَمْرِ دِينِهِ بَعَثَهُ اللهُ فَقِيهًا وَكُنْتُ لَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ شَافِعًا وَشَهِيدًا. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : كيم أمتم إيجن ديننه فايدا وره جك قرق حديثى شريف أذبرلسه الله تعالى اونى ، عالملر زمره سى إيجنده بعث أدر ، بنده قيامت كونى اونه شفاعتجى و ( لهنده ) شاهد اولورم . ’’

Peygamber Efendimiz (s.a.v.)  buyurdular:  “Kim, ümmetim için dinine fayda verecek kırk hadîs-i şerîf ezberlerse Allâhü Teâlâ onu, âlimler zümresi içinde ba‘s eder, ben de kıyamet günü ona şefâatçi ve (lehinde)şâhid olurum.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:    07  Cemâziyelevvel  1446  Fazilet Takvim

 

KÜÇÜK HATTAT -2

 

Aradan geçen otuz, otuz beş seneden sonra, artık Hâfız Osman’ın şöhreti dünyaya yayılmıştı. Yazdığı Mushafların hediyesi, servet değerinde oluyor, çok talep görüyordu.

O zamanın padişahı, Hâfız Osman’ın yazdığı bir Mushaf’ı aldı. Bir harf bile eksik olmasın diye, hâfızlara okuttu. Hâfızlar sadece bir vâv harfinin olmadığını söylediler. Padişah, Hâfız Osman’ı davet ederek bu harfi yazmasını istedi.

Hâfız Osman, hemen hocasının duasını hatırladı:

“Padişahım, fermanınız başım üzerine! Ancak talebeliğimde, hocam şöyle bir dua etmişti. Şimdi uygun görürseniz onu yerine getirmek istiyorum” diyerek ahvâli olduğu gibi anlattı.

Padişah bu izahtan pek memnun oldu ve “Öyleyse ben hokkanı tutayım.” deyip diviti Hâfız Osman’ın eline verdi. Hâfız Osman, bin altına bir vâv harfi yazdı.

İşte gayretin ve çalışmanın yanında bir de hocaların duasını almak ne büyük mutluluktur. Hattat Hâfız Osman Efendi de hocasının duasını almanın semeresini gördü. (Küçük Hattat, Osmanlıca Hikâyeler 2, Hasbahçe Kitap)

 

ZİRÂÎ DON (SOĞUK)DAN MUHAFAZA USULLERİ

 

Mahsule en zararlı don hâdisesi, ilkbahar başlarında olanlardır. Bu vakitler, bitkiler için çimlenme, tomurcuklanma ve çiçeklenme zamanıdır. Ziraatle alâkadar olanlar, don hâdisesi için gerekli tedbirleri öğrenip zamanında almalıdır. Bu tedbirlerden bazıları şunlardır:

  • Don hâdiselerinin çok sık görüldüğü yerlerde, meyve ağaçlarının çiçeklenme devresinde çiçeklenmenin geciktirilmesi amacıyla ağaç dipleri 1 m çapında açılarak kar veya buz kalıpları konulmalıdır.
  • Toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olmalıdır.
  • Donu önlemede üstten sulama veya yağmurlama usûlünün mühim bir yararı vardır.

Uygun ısıtma ekipmanları kullanarak gerekli tedbirler alınmalıdır.

Hicrî:      07 Cemâziyelevvel  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder