قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَا يَبْلُغُ الْعَبْدُ أَنْ يَكُونَ مِنَ الْمُتَّقِينَ حَتَّى يَدَعَ مَا لَا بَأْسَ بِهِ حَذَرًا لِمَا بِهِ الْبَأْسُ. (ت)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بر قل ، كوناحه دوشمكدن صاقنمق إيجن كوناح اولمايان شيلرى ( يعنى مباحلرى فضله سنى ) ترك أتمدكجه تقوى أهلندن اولاماز . ’’
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Bir kul, günaha düşmekten sakınmak için günah olmayan şeyleri (yani mübahların fazlasını) terk etmedikçe takvâ ehlinden olamaz.”
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 11 Cemâziyelevvel 1446 Fazilet Takvim
MAZHAR ÎŞÂN CÂN-I CÂNÂN (K.S.) HAZRETLERİ
Silsile-i Sâdât’ın otuz birinci halkası olan Mazhar Îşân Cân-ı Cânân (k.s.) Hazretleri, Ahmed Saîd (k.s.) Hazretlerinin en küçük oğludur. 3 Cemâziyelevvel 1248 (M. 1832) senesinde Hindistan Delhi’de doğdu. Dedesi Ebû Saîd (k.s.) Hazretleri kendisini çok severdi ve “Bu evladımızın şanı pek büyük olacak, bütün âlemi nurlandıracaktır.” buyururlardı. Nitekim müjdelediği husûslar daha sonra gerçekleşti.
Muhammed Mazhar Hazretleri, dokuz yaşında iken Kurân-ı Kerîm’i hıfzetti. Asrının en büyük âlimlerinden olan babasından ilim tahsîl etti. Çocukluğunda bir ânı dahi boş geçmedi. 22 yaşına geldiğinde zâhirî ve bâtınî ilimleri tamam edip icâzet aldı. Babası, talebelerinden bir kısmını ona havâle etti.
Daha sonra Delhi’de meydana gelen bazı hâdiseler üzerine, birlikte Hicaz’a hicret ettiler. Bazen Mekke-i Mükerreme’de bazen Tâif’te bazen de Medîne-i Münevvere’de irşâda devam etti. Babasının vefatından sonra 29 yaşında irşâd makamına geçerek Medîne-i Münevvere’de insanlara Nakşibendiyye usûlü üzere füyûzât-ı İlâhiyye neşreylemeye devam etti. Uzak beldelerden, feyze talip olanlar, onun yanına gelmeye başladılar. Nice âsîleri Allâh’ın yoluna çevirdi, nice insanlara Zikrullâh’ın yolunu öğretti, nice katılaşmış kalpleri nurlandırdı.
Muhammed Mazhar (k.s.) Hazretleri, kalplerin hastalıklarını ve bu hastalıkların şifâsını bilir ve tedavi ederdi. Asrında, cehâletin ve bidatlerin yayıldığını gördüğünden talebelerini hep dînî ilimlerin, sünnet-i seniyyenin tahsîline teşvîk ederdi. Medîne-i Münevvere’de üç katlı büyük bir medrese bina etti. Medrese’de ilim talebelerinin ihtiyaç duydukları kütüphane, dershane, yemekhane, mescit vesâir her türlü kısım mevcut idi.
Muhammed Mazhar (k.s.) Hazretleri, 12 Muharrem 1301 (M. 1883) senesi Pazartesi günü vefat etti. Cennetü’l-Bakî’ kabristanına, babasının yanına defnolundu.
Hicrî: 11 Cemâziyelevvel 1446 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder