16 Kasım 2024 Cumartesi

YALANCININ ŞEHÂDETİ DE KABUL OLUNMAZ


قَالَ اللّٰهُ تَعَالَى : وَجَعَلْنَا الَّيْلَ وَالنَّهَارَ اٰيَتَيْنِ فَمَحَوْنَٓا اٰيَةَ الَّيْلِ وَجَعَلْنَٓا اٰيَةَ النَّهَارِ مُبْصِرَةً لِتَبْتَغُوا فَضْلًا مِنْ رَبِّكُمْ وَلِتَعْلَمُوا عَدَدَ السِّنِينَ وَالْحِسَابَ وَكُلَّ شَيْءٍ فَصَّلْنَاهُ تَفْصِيلًا. (سورة الاسراء، ١٢)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) : بز كجه إيله كوندوزى ( قدرتمزه دلالت أدن ) إيكى علامت قلدق ده كجه علامتنى كيده ريب ( يرينه ) كوندوزون علامتنى آيدنلق يابطق . تاكى ( كوندوزون ) ، ربينزدن ( كجيمينز إيجن ) بر لطف و إنايت إستيه سنز ، يللاريك صاييىنى ، وقتلرين ) حسابى ( نى ) بله سنز . إشده بز ( بويلجه ) هر شئ يرلى يرنجه بيان أتدك . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen:  Biz gece ile gündüzü (kudretimize delâlet eden) iki alâmet kıldık da gece alâmetini giderip (yerine) gündüzün alâmetini aydınlık yaptık. Tâ ki (gündüzün), Rabbinizden (geçiminiz için) bir lütuf ve inayet isteyesiniz, yılların sayısını, (vakitlerin) hesabı(nı) bilesiniz. İşte biz (böylece) her şeyi yerli yerince beyan ettik.”

(İsrâ Sûresi, âyet 12)

Hicrî:    14  Cemâziyelevvel  1446  Fazilet Takvim

 

YALANCININ ŞEHÂDETİ DE KABUL OLUNMAZ

 

Halife Harun Reşid’in vezirlerinden biri, İmâm Ebû Yûsuf’un (rah.) huzurunda bir hâdiseye dair şahitlikte bulunmuştu. Fakat Ebû Yûsuf (rah.) onun şahitliğini reddetti. Bunun üzerine vezir, Halife’ye şikâyet etti.

Halife, “Şüphesiz benim vezirim dindar bir kimsedir, yalan yere şâhitlikte bulunmaz! Şâhitliğini neden reddettin?” diye sordu. İmâm Ebû Yûsuf (rah.) da:

“Çünkü ben, bir gün bu vezirinizin, Halife’ye (yani size) ‘Ben, kölenizim’ dediğini işittim. Eğer bu sözünde sadık ise, (yani hakikaten köle ise) kölenin şahitliği makbul değildir. Eğer sözünde yalancı ise zaten yalancının şâhitliği kabul olunmaz. Zira sizin huzurunuzda yalan söylemeye aldırış etmeyen kimse, benim huzurumda hiç aldırış etmez.” dedi.

Bunun üzerine halife, daha dikkatli olması için vezirini azarladı.

 

GECE VE GÜNDÜZ MÜDDETLERİ

 

Astronomide; güneşin, ufkun altında bulunması sebebiyle karanlık olan müddete gece, güneşin ufkun üstünde bulunduğu aydınlık olan müddete de gündüz denilmektedir. Gece ve gündüz uzunlukları Ekvator’da yılın her gününde yaklaşık olarak birbirine eşittir. Ancak atmosferin ışığı kırması sebebiyle gündüz süresi biraz daha uzundur. Kutuplara doğru gidildikçe gece ve gündüz arasındaki uzunluk farkları artar. Kutup dâireleri içindeki yerlerde, yılda yaklaşık altı ay gece ve altı ay gündüz olur. Bu sebeple Ekvator’a gidildikçe namaz vakitlerinin yıl içindeki değişimi ve farkı azalır, kutuplara gidildikçe artar.

Fıkhî olarak gün, akşamdan, yani güneşin batmasıyla başlayıp takip eden gündüzün akşamına (gün batımına) kadar devam eder. Her gece, o geceyi takip eden gündüze aittir. Mesela dînî tabirle cuma gecesi demek, perşembeyi cumaya bağlayan gecedir. Aynı şekilde Arefe gecesi de devam eden gündüzü Arefe olan gecedir. Sabahı bayram olan gece de bayram gecesidir. Diğer mübarek geceler de böyledir.

Hicrî:      14 Cemâziyelevvel  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder