قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلْمُؤْمِنُ بِخَيْرٍ عَلَى كُلِّ حَالٍ تُنْزَعُ نَفْسُهُ مِنْ بَيْنِ جَنْبَيْهِ وَهُوَ يَحْمَدُ اللّٰهَ عَزَّ وَجَلَّ. (ن)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : كامل بر مؤمن ، هر حالنده خير أؤزه ره در . ( أؤيله كى ) روحى بدنندن آلنرده او ( بو حالده دخى ) الله عز و جله يه حمد أدر . "
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Kâmil bir mümin, her hâlinde hayır üzeredir. (Öyle ki) ruhu bedeninden alınır da o (bu hâlde dahi) Allah Azze ve Celle’ye hamd eder.”
(Sünen-i Nesâî)
Hicrî: 03 Cemâziyelevvel 1446 Fazilet Takvim
HÂLİN DÜZGÜN OLDUĞUNUN ALÂMETLERİ
Üç şey, müminin zengin iken salâhının (hâlinin düzgün olduğunun) alâmetidir:
- Haramları terk ederek nefsine sahip olmak.
- Malıındaki zekât, sadaka vesair hakları yerine vermek.
- Allah rızası için insanlara tevazu göstermek.
Üç şey, fakir iken hâlinin düzgün olduğunun alâmetidir:
1. Rızıktan kendisine takdir olunana rıza göstermek.
2. Elindeki nimetlere şükür için güler yüzlü olmak.
3. Kendisinden bir menfaat umduğu kimseye dünya malı için alçalmamak.
Üç şey, âhireti sevmenin alâmetidir:
1.Allah korkusundan dolayı çok ağlamak.
2. Âhireti hatırından çıkarmayıp ona hazırlık yapmak.
3. Dünyayı sevmemek.
SULTAN MELİKŞAH’IN DUASI
Selçuklu sultanlarından Sultan Melikşah, adâletle hüküm sürmüş, Ehl-i Sünnet’in hâmîsi ve Hanefî Mezhebi’ne mensup bir padişahtır.
Sultan Melikşah, isyan eden kardeşi Tekiş üzerine ordusuyla harekete geçmişti. Tus civarına geldiğinde İmâm Ali bin Mûsâ Kâzım (rah.) Hazretlerinin türbesini ziyaret etti. Yanında veziri Nizâmülmülk de vardı.
Ziyaretten çıktıklarında Sultan Melikşâh, vezirine, “Allâh’a nasıl dua ettin?” diye sordu. Veziri Nizâmülmülk, “Hazret-i Allâh’ın, sizi galip kılması için dua ettim.” dedi. Sultan, “Ama ben şöyle dua ettim: ‘Allâh’ım! Eğer kardeşim, Müslümanlara daha faydalı olacak ise onu bana galip kıl. Eğer ben, Müslümanlara daha faydalı olacak isem beni kardeşime karşı muzaffer eyle!”
Sultan’ın bu seferinde ordusu, İsfahan’dan Antakya’ya kadar yol aldı. Ancak askerlerinden hiçbirinin, halktan bir kimseye zulmettiği aslâ işitilmedi. Bu hüsn-i niyeti ve adâleti sebebiyle Sultan Melikşah, kardeşine karşı yaptığı harpte zafer kazandı.
Hicrî: 03 Cemâziyelevvel 1446 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder