30 Kasım 2024 Cumartesi

MİZAH YAPMAK


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَا تُمَارِ أَخَاكَ وَلَا تُمَازِحْهُ وَلَا تَعِدْهُ مَوْعِدَةً فَتُخْلِفَهُ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : مؤمن قردشنله مناقشه أتمه ، اونون حوشونه كتميجك شقالر يابمه و اونه يرينه كتره ميه جكيك بر سوز ورمه . ’’

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “(Mümin) kardeşinle münakaşa etme, onun hoşuna gitmeyecek şakalar yapma ve ona yerine getiremeyeceğin bir söz verme.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:    28  Cemâziyelevvel  1446  Fazilet Takvim

 

MİZAH YAPMAK

 

İnsanların kalplerini, dinimizin belirlemiş olduğu ölçüler dâiresinde mizah kullanarak çekmek, asık suratlı olmamak lâzımdır. Mizah ise övülen ve yerilen olarak iki kısımdır:

Övülen mizah; içine Allâh’ın rızasına uygun olmayan hiçbir şey karıştırılmayan, akrabalık bağını kesmeye veya bir günaha sebep olmayandır.

Zemmedilen (yerilen) mizah; insanlar arasında düşmanlığa sebep olan, insanın kıymetini düşüren, doğruluğu ihlal eden, insanları öfkelendiren suretlerde olandır.

Mizahta günah olan bir husûs bulunduğunda yüzü karartır, kalbi yaralar, düşmanlık doğurur. Ama günah olmayan bir husus olursa hüznü teskin eder, dostlukları kuvvetlendirir, kalpleri rahatlatır, aradaki soğukluğu giderir. Bu sebeple mizah, tatlılığa sebep olacak surette kullanılmalıdır. Mizah, eziyete, bir kimseyi sevindirmek için bir başkasını üzmeye sebep olmamalıdır.

İbrahim Nehaî (rah.) Hazretleri buyurmuşlardır ki: “Sadece aranızda muhabbet olan kimse ile mizah yapın.”

Dini ölçülerin dışında kalan her mizah, kişinin kıymetini düşürür, sadâkatini ihlal eder, kalp sıkıntısı doğurur, arkadaşlıkların bozulmasına sebep olur.

Nice kardeşlerin arasının açılmasının, dostların birbirinden uzaklaşmasının başlangıcı küçük bir şaka/mizah olmuştur. Kötülenen mizahta çekişme ve inatlaşmaya sebep olacak husûsiyet vardır. Zira kişinin münakaşa ettiği kimse ya kendisinden ilimce aşağıdır, böylesi ile münakaşa seviyesizlik olur. Yahut ilimce yüksektir, bu ise haddini bilmezlik olur.

Muhammed bin Münkedir (rah.) şöyle demiştir:

“Annem, ben çocukken bana demişti ki:

Diğer çocuklara şaka yapma, ya seni hafife alırlar yahut sana karşı cüretlenir, senden çekinmezler.”

Hazret-i Ömer radıyallâhü anh buyurdu ki: “Çok gülenin heybeti az olur. Mizah yapan hafife alınır. Kim bir şeyle çok meşgul olursa artık onunla tanınır.”

Hicrî:      28 Cemâziyelevvel  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder