4 Kasım 2024 Pazartesi

TEVEKKÜLE BİR MİSAL


قَالَ اللّٰهُ تَعَالَى : ... فَاِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللّٰهِ اِنَّ اللّٰهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ. (سورة آل عمران، ١٥٩)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) : ( بر إش يابمايه ) عزم أتديكيك زمان الله تعالى ، يه توكل أت . زيرى الله تعالى ، توكل أدن قلرينى سور . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen:  (Bir iş yapmaya) azmettiğin zaman Allâhü Teâlâ’ya tevekkül et. Zira Allâhü Teâlâ, tevekkül eden kullarını sever.”

(Âl-i İmrân Sûresi, âyet 159)

Hicrî:    02  Cemâziyelevvel  1446  Fazilet Takvim

 

TEVEKKÜLE BİR MİSAL

 

İslâmiyet’e göre bir Müslüman, bir işin olması için her türlü vasıta ve vesileleri hazırlar. Sonra kalp huzuru ve vicdan selâmeti ile tevekküle bağlanır. Tevekkülde önce, irâde yani bir işi isteyip kastetmek, sonra kudret: yani gücünü o işe sarf etmek, sonra tevekkül ederek hayırlı neticesini Cenâb-ı Hak’tan beklemek gelir.

Ziraat, tam bir tevekkül örneğidir. Çiftçi, iyi ıslâh edilmiş bir toprağa tohumunu attıktan, üzerine düşen ilk tedbirleri aldıktan sonra, Cenâb-ı Hakk’ın rahmet ve inâyetini bekler durur. Nitekim kazançta sebeplere lâyıkıyla yapışmanın, tevekkülden önce geldiği şöyle tarif edilmiştir:

Tevekkül pek güzel bir ameldir. Fakat tevekkülde sebeplere sarılmak da Peygamberimizin (s.a.v.) sünnetidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bir a’râbî’ye, “Cenâb-ı Hakk’a tevekkül ile beraber devenin ipini de bağla!” buyurdu. Öyleyse “Çalışıp kazanan, Allâh’ın sevgili bir kuludur, onun dostudur.” hadîs-i şerîfinden gafil olma! Tevekkül ederken sebebe tevessül etmekte tembel davranma!

 

MUTFAĞIMIZ: PATATESLİ KURU FASULYE (5 Kişilik)

 

Malzemeler: 1 adet soğan, 1 adet domates, 50 gram et, 1 adet patates, 2 su bardağı kuru fasulye, 6 su bardağı su, 1 kaşık salça, sıvı yağ, tuz, nane, kekik ve kimyon.

Hazırlık: Kuru fasulye, akşamdan suya ıslanır. Sabah, suyu süzülüp yıkanır ve bir tencerede 4 bardak su ile 20 dakika haşlanır. Üzerinde biriken kef alınır. Haşlandıktan sonra dinlenmeye bırakılır.

Yapılışı: İnce doğranmış soğan ve salça, yağda kavrulur. Küp şeklinde doğranmış patates ve domates ilave edilir.Kıyma veya kuşbaşı yapılmış bir parça et konulur.

Sonra tuz, kuru nane, kekik ve kimyon eklenir. Üzerine 1 bardak su konulur. Patatesler yumuşayıncaya kadar (10-15 dakika) pişirilir. Daha önce haşlanılan kuru fasulyeler ilave edilip 10 dakika daha kaynatılır. Yarım saat kadar dinlendirilir ve sonra ikram edilir. Afiyet olsun.

Hicrî:      02 Cemâziyelevvel  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

3 Kasım 2024 Pazar

HAZRET-İ ÖMER’DEN (R.A.) HİKMETLİ SÖZLER


 

قَالَ ابْنُ مَسْعُودٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ : مَازِلْنَا أَعِزَّةً مُنْذُ أَسْلَمَ عُمَرُ. (خ)

أبى برزه رضى الله عنه ده دكى : رسول الله أفندمز صلى الله عليه وسلم ، ياطسى ( نمازنى قلما ) دان أؤنجه اويومقدان ، ياطسيدان صكره ده ( دنيا كلامى ) قونوشمقدان حوشلانمازدى . "

İbn-i Mes‘ûd radıyallâhü anh buyurdu ki:  “Ömer (bin Hattâb), Müslüman olduğundan beri (kâfirlere karşı) başımız hep dik olduk.”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:    01  Cemâziyelevvel  1446  Fazilet Takvim

 

HAZRET-İ ÖMER’DEN (R.A.) HİKMETLİ SÖZLER

 

  • Kardeşinin sana düşen işini en güzel şekilde gör ki o da lüzumunda, sana daha güzeli ile mukabelede bulunsun.
  • Eğer bir Müslümanın söylediği sözü, hayra yormaya yol bulabiliyorsan, onun şer olduğunu düşünme, hayra yor.
  • Töhmet mahallerinde bulunan kimse, kendisi hakkında sûizanna kapılanları kötülemesin.
  • Sırrını saklayanın işi, kendi elinde olur. Sırrını ifşa eden kimsenin işi, elinden çıkar, artık sırrını söylediği kimseye bağlı olur.
  • Sadık kardeşler edin, onların yakınında yaşa. Zira sadık dost, bolluk zamanında süs, sıkıntılı zamanlarda da en güzel yardımcıdır.
  • Dâima doğru ol.
  • Seni alâkadar etmeyen şeylere müdâhale etme, karışma.
  • Henüz olmamış şeyin peşine düşme. Zira olan şeylerde, seni, olmayan işlerle meşgul olmaktan alıkoyacak kadar iş vardır.
  • Bir şeye sahip olduğuna senin için sevinmeyecek kimselerden, herhangi bir ihtiyacını isteme.
  • Fâcir (günahkâr) kimse ile arkadaşlık etme, sana günahını öğretir.
  • Sana kötülük yaparak Allâh’a isyan eden kimseye yapacağın en güzel mukabele, Allâh’a itaat ederek ona karşılık vermendir.
  • Düşmanından uzak dur. Emîn (güvenilir olan) dostun hariç, diğer arkadaşlarına karşı da ölçülü ve dikkatli hareket et. Emîn dost ise ancak Allah’tan korkan, Allâh’ın kelâmını ve hak sözü işittiğinde huşû duyan, ibadetleri tevâzu ile yapan, günahlardan korunandır.
  • İşlerini Allah’tan korkan kimselerle istişâre et. Zira hakîkî âlimler onlardır. İşlerin hakikatini bilirler. Allâhü Teâlâ -meâlen-: “...Allah’tan hakkı ile ancak âlimler korkar...”
  • (Fâtır Sûresi, âyet 28) buyurmuştur.

Hicrî:      01 Cemâziyelevvel  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

2 Kasım 2024 Cumartesi

UYKUNUN KISIMLARI


 

عَنْ أَبِي بَرْزَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ : أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَكْرَهُ النَّوْمَ قَبْلَ الْعِشَاءِ وَالْحَدِيثَ بَعْدَهَا. (خ)

أبى برزه رضى الله عنه ده دكى : رسول الله أفندمز صلى الله عليه وسلم ، ياطسى ( نمازنى قلما ) دان أؤنجه اويومقدان ، ياطسيدان صكره ده ( دنيا كلامى ) قونوشمقدان حوشلانمازدى . "

Ebû Berze radıyallâhü anh dedi ki:  “Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, yatsı (namazını kılma)dan önce uyumaktan, yatsıdan sonra da (dünya kelâmı) konuşmaktan hoşlanmazdı.”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:    30  Rebîulâhir  1446  Fazilet Takvim

 

UYKUNUN KISIMLARI

 

Uyku; uyanıklık hâline mahsûs olan fiillerin kesilmesiyle bedenin istirahat etmesidir.

Âlimler, uykuyu şu kısımlara ayırmışlardır. Bunlar:

  1. Sünnet olan uyku: Resûlullah Efendimizin (s.a.v.), duhâ vaktinin sonunda uyudukları az uyku yani kaylûledir.
  2. Cünûn uykusu: İkindi namazından sonra uyumaktır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “İkindiden sonra uyuyan mecnun olmazsa ona şaşılır.” buyurmuşlardır.
  3. Gaflet uykusu: Akşam namazı vaktinde uyumak, insanda gaflete sebep olur.
  4. Ukûbet uykusu: Yatsı namazı kılmadan önce uyumaktır. (Zira bu vakitte uyuyan ya derin uykuya dalıp yatsı namazını geçirir veya uyansa da namazı uykulu bir hâlde kılar.)
  5. Âdet olan uyku: Yatsı namazından sonra vücudun ihtiyacı kadar uyumaktır.
  6. Fukarâ uykusu: Gün doğarken uyumaktır. Bu vakitte uyumak, fakirliğe sebep olur.
  7. Garâmet uykusu: Olur olmaz vakitte uyuyan kimsenin uykusudur.
  8. İstirahat uykusu: Bir hastanın, sıhhate kavuşmaya başladığı vakitteki uykusudur.
  9. İbadet olan uyku: Oruç tutanların uykularıdır.
  10. Nedâmet (pişmanlık) uykusu: Sabah namazı vaktinde uyumaktır.
  11. Kerâmet uykusu: İbadet ile meşgul iken elinde olmadan gelen uyku hâlidir. Allâhü Teâlâ Hazretleri, böyle kullarını meleklerine över.

 

CEMÂZİYELEVVEL İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1446 yılı Cemâziyelevvel ayı ictimâı, 1 Kasım Cuma günü Türkiye saati ile 15.48’dedir. Ru’yet ise 2 Kasım Cumartesi, Türkiye saati ile 7.33’tedir.

Hilâl ilk olarak Büyük Okyanus’tan ve Avustralya Kıtası’ndan itibaren batı taraflara doğru görülmeye başlayacaktır. 3 Kasım Pazar günü de Cemâziyelevvel ayının 1. günüdür.

Hicrî:      30Rebîulâhir  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"