29 Mayıs 2020 Cuma

İSTANBUL’UN FETHİ



قَالَ النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَتُفْتَحَنَّ الْقُسْطَنْطِينِيَّةُ فَلَنِعْمَ الْأَمِيرُ أَمِيرُهَا وَلَنِعْمَ الْجَيْشُ ذٰلِكَ الْجَيْشُ. (حم)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  قسطنطنيه ( إستانبول ) ألبتده فتح أديله جكدر . اونى فتح أدن أمير ( قوماندان ) نه كوزل أمير : او آسكر نه كوزل آسكردر !  ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kostantiniyye (İstanbul) elbette fethedilecektir. Onu fetheden emir (kumandan) ne güzel emir; o asker ne güzel askerdir!
(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)
Hicrî:   06  Şevval  1441  Fazilet Takvimi

İSTANBUL’UN FETHİ

 
Gazi Sultan Mehmed Han, gece ve gündüz İstanbul’un hisar ve surlarını yerle bir ettiği hâlde fetih müyesser olmayınca, Veliyüddin oğlu Ahmed Paşa’yı, fethin nasip olup olmayacağını sorması için şeyhi Akşemseddin Hazretlerine gönderdiler.
Akşemseddin Hazretleri, “Allâh’ın inâyeti ile fetih müyesser olacaktır.” dedi. Sultan bu müjdeye kanâat getirmeyerek, Ahmed Paşa’yı: “Fethe daha zaman var mıdır? Lütfedip gününü tayin buyursunlar!” diye tekrar gönderdiler. Şeyh Hazretleri murâkabeye varıp Ahmed Paşa’ya şöyle dediler: “İnşallah, yarın sabah ricâlullâhın himmetiyle falan mahalden hisara hücum edilsin. Allâh’ın izni ile fetih müyesser olup, şehrin içi tekbir sadaları ile dolar. Sen de o zaman padişah ile birlikte bulun” diye cevab verdiler.
Gerçekten, nasıl tayin buyurdularsa vâki oldu. Padişahın kalbi, şeyhin muhabbeti ile doldu. Padişah Hazretleri, kendileri ile at süren Veliyüddin oğlu Ahmed Paşa’ya: “O, sırların kâşifi olan büyük velinin, bizim zamanımızda yaşamış olmasının sevinci, bu fethin sevincinden daha fazladır” dedi ve fetihten hemen sonra, Akşemseddin Hazretlerine mürid olmak istedi. Şeyhi razı olmayınca, üzüldü ve şöyle buyurdular:
“Acayip haldir. İstidadı bilinmeyen, olur olmaz insanları irşada kabul buyurursunuz da bizi terbiyeden çekinirsiniz.”
Bunun üzerine Akşemseddin Hazretleri: “Dervişlik lezzeti alınırsa saltanattan el çektirir de memleketin işleri bozulur. O takdirde, hem siz ve hem biz vebale gireriz. Yüce Allâh’a hamdolsun, irşadınız tamam olmuştur. Sultanlar, sulhu ve adâleti sağlamalıdır.” diye nasihatte bulundular.
O gecenin son çeyreğinde, Şeyh Hazretlerini davet edip sabah oluncaya kadar sohbet ettiler. Sabah namazını şeyhi ile birlikte kıldılar.
Padişah Hazretleri, Şeyh Hazretlerinin meclisinden gönlü teselli bulmuş olarak döndüler. 
(Solakzâde Tarihi)
Hicrî:   06  Şevval  1441  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder