13 Mayıs 2020 Çarşamba

İSTİKÂMET




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: يَا ابْنَ عُمَرَ دِينَكَ دِينَكَ إِنَّمَا هُوَ لَحْمُكَ وَدَمُكَ فَانْظُرْ عَمَّنْ تَأْخُذُ خُذْ عَنِ الَّذِينَ اسْتَقَامُوا وَلَا تَأْخُذْ عَنِ الَّذِينَ مَالُوا. (كر)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  أى إبن عمر . دينينه ( دقت أت ) . دينينه ! زيرى او سنيك هم أتيك همده قانيك ( مسابه سنده ) دير . دينينى كمدن أؤكرنديكينه دقت أت . دينينى إستقامت أؤزه ره اولانلردان آل . ( إستقامتدن آيريلبده باطله ) ميل أدنلردن اولما  ."

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ey İbn-i Ömer. Dînine (dikkat et), dînine! Zîrâ o senin hem etin hem de kanın (mesabesinde)dir. Dînini kimden öğrendiğine dikkat et. Dînini istikâmet üzere olanlardan al. (İstikâmetten ayrılıp da bâtıla) meyledenlerden alma.
(İbn-i Asâkir, Târîh-i Dimaşk)
Hicrî:   20  Ramazan  1441  Fazilet Takvimi

İSTİKÂMET


İstikâmet, Allâh’ın emirlerini edâ etmeyi, günahlardan kaçınmak ile birlikte yapmaktır. Devamlı ve kararlı olmaktır. İstikâmet, i’vicâcın (yâni eğri büğrü olmanın) zıddıdır. Başka bir târifte: “Hazret-i Allâh’a, hiçbir şeyi tercih etmemektir.” denilmiştir. (Kitâbü’t-Tarifât)
Allâhü Teâlâ, Ahkâf Sûresi’nin 13. âyet-i kerîmesinde (meâlen): “Muhakkak Rabbimiz Allah’tır, deyip, sonra da istikâmet üzere olanlara gelince, onlar için hiçbir korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.” Ve Fussılet Sûresi’nin 30. âyet-i kerîmesinde (meâlen): “Rabbimiz Allah’tır, deyip, sonra da istikâmet üzere devam edenlere gelince, onların üzerine melekler iner (ve derler ki): “Korkmayın, üzülmeyin, size vaadedilen cennetle sevinin.” buyurmuştur.
Denilmiştir ki, istikâmet bin kerâmetten daha hayırlıdır. Bu istikâmet, Ehl-i Sünnet ve Cemâat akîdesi üzere sebat ve şu beş şeye devam etmektir:
- Menfaat veren ilimleri öğrenmek.
- Sâlih amel işlemek.
- Hakîkî ihlâsa sahip olmak.
- Dâimâ Cenâb-ı Hak ile beraber olmak.
- Allâhü Teâlâ’nın gayrısını terk etmeye, onlardan uzak olmaya devam etmek. (Mirkâtü’l-Mefâtîh Şerh-i Mişkâtü’l-Mesâbîh)
NÜKTE: Terzibaşı Devlet İşleriyle Meşgul Olursa...
Padişahlardan birinin terzibaşısı, devlet işlerine dair bir yazı kaleme alarak takdim eder. Padişah, huzurunda bulunanlardan birine:
“Bizim terzibaşı devlet işleriyle meşgul. Git, vezire söyle de gelsin, bana bir kat elbise yapsın!” der.
Hicrî:   20  Ramazan  1441  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder