22 Mayıs 2020 Cuma

SADAKA-İ FITRA DÂİR BAZI HÜKÜMLER




فَرَضَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ زَكَاةَ الْفِطْرِ طُهْرَةً لِلصَّائِمِ مِنَ اللَّغْوِ وَالرَّفَثِ وَطُعْمَةً لِلْمَسَاكِينِ مَنْ أَدَّاهَا قَبْلَ الصَّلَاةِ فَهِيَ زَكَاةٌ مَقْبُولَةٌ وَمَنْ أَدَّاهَا بَعْدَ الصَّلَاةِ فَهِيَ صَدَقَةٌ مِنَ الصَّدَقَاتِ. (د)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )     ،:  "  صدقهء فطرى ( فتره ي ) ، اوروج طوطانى بوش ، فايداسز و جركين سوزلردن تمزلمك و فقيرلرى دويورمق إيجن واجب قلدى . كيم فتره ي بايرام نمازندان أؤنجه وريرسه مقبول بر صدقهء فطر اولور . كيم ده اونى ، بايرام نمازندان صكره وريرسه ديكر صدقلر كبى بر صدقه اولور  ."
“Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) sadaka-i fıtrı (fitreyi), oruç tutanı boş, faydasız ve çirkin sözlerden temizlemek ve fakirleri doyurmak için vâcib kıldı. Kim fitreyi bayram namazından önce verirse makbul bir sadaka-i fıtır olur. Kim de onu, bayram namazından sonra verirse diğer sadakalar gibi bir sadaka olur.
(Sünen-i Ebû Dâvûd)
Hicrî:   29  Ramazan  1441  Fazilet Takvimi

SADAKA-İ FITRA DÂİR BAZI HÜKÜMLER


Fitre, mâlî bir ibâdettir. Ödemedikçe zimmette ömür boyu borç olarak kalır.
Zekâtta olduğu gibi, fitrede de niyet lâzımdır. Niyetsiz olmaz. Sadaka-i fıtır, bütün ahkâmda zekât gibidir. Ancak mal zâyi’ olursa zekât düşer, lâkin sadaka-i fıtır düşmez.
Fitrenin verileceği yerler zekâtta olduğu gibidir. Yâni zekât kimlere verilirse, fitre de onlara verilir.
Husûsiyle talebe-i ulûma (dünyâ ve âhiret saâdeti te’mîn eden ilimleri okuyan talebeye), zâhid, müttakî ve sâlih olan kimselere verilmesi evlâ, ilmiyle âmil olan fakir âlimlere verilmesi tamamından daha fazîletlidir.
(Zekât Risâlesi, Fazilet Neşriyat)

ŞEVVAL AYI

Şevval ayı, hac aylarının ilkidir. Bayram günlerinde salevât-ı şerîfe çok okunmalıdır.
Bu ay içinde 6 gün nâfile oruç tutulur. Bu oruç, Şevval’in 12’sinden itibaren 17. gün (dâhil) tutulduğunda “eyyâm-ı biyz” da (13, 14 ve 15. günler) oruçlu geçirilmiş olacağından çok büyük sevâbı vardır.
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem), Şevval ayından 6 gün oruç tutanların, senenin tamamını oruçlu geçirmiş gibi olacağı müjdesini vermiştir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

ŞEVVAL AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

Hicrî-Kamerî 1441 yılı Şevval ayı ictimâı 22 Mayıs Cuma günü Türkiye saati ile 20.39’dadır.
Ru’yet ise 23 Mayıs Cumartesi Türkiye saati ile 13.05’dedir. Hilâl’in görüldüğü yerler: Türkiye, Almanya, Avusturya, Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere, Mısır, Fas, Cezayir, Tunus, Endonezya, Malezya, Pakistan, Filipinler, Hindistan, Bangladeş, Sri Lanka, Güney Afrika, Malavi, Mozambik, Kenya.
Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 24 Mayıs Pazar günü de Şevval ayının 1. günüdür.
Hicrî:   29  Ramazan  1441  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder