2 Mayıs 2020 Cumartesi

OSMANLI SULTANLARININ KUDÜS-İ ŞERÎF’E HİZMETLERİ




عَنْ أَبِي ذَرٍّ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ أَيُّ مَسْجِدٍ وُضِعَ فِي الْأَرْضِ أَوَّلُ؟ قَالَ: الْمَسْجِدُ الْحَرَامُ، قُلْتُ: ثُمَّ أَيٌّ، قَالَ: الْمَسْجِدُ الْأَقْصٰى. (ق)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  يا رسول الله ، ير يوزنده بنا اولونان إلك مسجد حنكسى در ؟ ديه سوردم . ’ مسجدى حرام ، در : بيوردولر : سوكره جنكسى در ؟ ده دم . مسجدى آقصى در ، بيوردولر  ."

Ebû Zer (radıyallâhü anh)’den: “Yâ Resûlallah, yeryüzünde bina olunan ilk mescid hangisidir?” diye sordum. ‘Mescid-i Haram’dır.’ buyurdular. ‘Sonra hangisidir?’ dedim. ‘Mescid-i Aksâ’dır.’ buyurdular. 
(Müttefekun aleyh)
Hicrî:   09  Ramazan  1441  Fazilet Takvimi


OSMANLI SULTANLARININ KUDÜS-İ ŞERÎF’E HİZMETLERİ


1600’lü yılların ortalarında Kudüs-i Şerîf’i ziyaret eden seyyahlarımızdan biri de Evliya Çelebi’dir. Kudüs-i Şerîf halkından dinlediklerini, daha önceki kitaplarda okuduklarını onun Seyahatnâme’sinden dinleyelim:
Yavuz Sultan Selim Han, Kudüs-i Şerîf önlerine geldiğinde şehrin bütün âlimleri, sultanı karşılamaya çıktı. Mescid-i Aksâ ve Kubbetüssahre’nin anahtarlarını kendisine teslim ettiler. Selim Han, “Elhamdülillah” diyerek şükür secdesine kapandı. Şehir halkını çeşitli hediyelerle mükâfatlandırdı ve her türlü vergiden muaf tuttu. Rum ve Frenk rahiplerinin elinde olan Hazret-i Ömer’in (r.a.) hatt-ı şerîflerini yüzüne ve gözüne sürüp, onda yazdığına göre bütün rahipler cizye vermeden eskisi gibi ibadethânelerini kullansınlar diye kendisi de hatt-ı şerîf verdi.
Yavuz Sultan Selim Han’dan sonra gelen padişahlar da bu mukaddes beldeye büyük ehemmiyet gösterdiler. Husûsiyle Kânûnî Sultan Süleyman devrinde büyük imar faaliyetleri yapıldı. Kubbetüssahre’nin yenilenmesiyle başlayan çalışmalar bugün hâlâ ayakta olan surların inşasıyla devam etti. Kânûnî Sultan Süleyman’ın diğer ehemmiyetli hizmetleri; Beytüllahim ve Halîlürrahman’dan Kudüs-i Şerîf’e su getiren kanalların tamiri, şehir suyunun taksiminin yapıldığı havuzların yenilenmesi ve beş tanesi sur içinde olmak üzere altı çeşmenin inşası olmuştur.
Kânûnî Sultan Süleyman’ın hanımı Hürrem Sultan’ın 1552’de yaptırdığı külliye de Kudüs’ün en mühim hayır eserlerindendir. Sonraki padişahlar da ihtiyaç dâhilinde Kudüs’e her türlü yardımı yaptılar. Ama yaptıkları hayır eserlerinin, Kubbetüssahre ve Mescid-i Aksâ’yı geri planda bırakmayacak şekilde olmasına daima dikkat ettiler.
Hicrî:   09  Ramazan  1441  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder