27 Mayıs 2020 Çarşamba

KIBLE SAATİ VE DÜNYA KIBLE GÜNÜ NEDİR?




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ اللهَ يُخَفِّفُ عَلَى مَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ طُولَ يَوْمِ الْقِيَامَةِ كَوَقْتِ صَلَاةٍ مَكْتُوبَةٍ. (هب)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  محقق الله تعالى ، قوللاريندان ديله دكلرينه قيامت كونونون اوزونليغونى بر فرض نماز وقتى قدار حفيفلتير  ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ, kullarından dilediklerine kıyâmet gününün uzunluğunu bir farz namaz vakti kadar hafifletiverir.”
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   04  Şevval  1441  Fazilet Takvimi

KIBLE SAATİ VE DÜNYA KIBLE GÜNÜ NEDİR?


Kıble saati; kıblenin güneş ile tespit edildiği saattir. Yâni, güneşin, bulunduğumuz yerin kıble zaviyesine (açısına) veya belli bir zâviye farkına denk geldiği vakittir. Türkiye, Avrupa ülkeleri, Afrika ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri ile Avustralya’nın Perth şehrinde; şehrin o günkü kıble saati vaktinde, güneşe doğru dönen kimse, kıbleye dönmüş olur.
Kıble saati, namaz vakitleri gibi günlük olarak değişir.
Kıble saatleri sadece adı geçen şehir için muteberdir.
Herhangi bir yerin kıblesi, pratik olarak şöyle tespit edilir: Bir kimse, o günün takviminde, bulunduğu şehrin namaz vakitleri cetvelinin son sütunundaki “Kıble Saati” (Kıble S.) vaktinde güneşin bulunduğu yöne dönerse, kıbleye dönmüş olur.
Kapalı bir mekânda ise meselâ, güneş gören pencerenin dik kenarlarının yere düşen gölgesi “Kıble Saati” (Kıble S.) vaktinde kıble istikâmetini gösterir. Bu istikâmet işâretlenir ve böylece en pratik ve en doğru bir şekilde kıble yönü tespit edilmiş olur.
Dünya kıble günleri: Dünya, Güneş etrafındaki seyrine devam ederken 28 Mayıs ve 16 Temmuz günlerinde Güneş’in meyli (21 derece 26 dakika) ile Kâbe’nin arzı (21 derece 26 dakika) denk gelir ve Güneş, Kâbe-i Muazzâma’nın tam üzerinde bulunur. Türkiye saatine göre 28 Mayıs günü saat 12.18’de ve 16 Temmuz günü saat 12.27’de Edirne’den Kars’a kadar kıble saatleri aynı olmaktadır.
Dünyanın değişik ülkelerinde, kendi mahallî saatlerine denk gelecek şekilde kıble saatleri değişmekle birlikte günleri değişmediğinden bu günlere yani 28 Mayıs ve 16 Temmuz günlerine “Dünya Kıble Günü” denilmektedir.

SAĞLIK TEDBİRLERİ

Yaz aylarına girmeden önce klimanın bakımı yaptırılmalı ve klima kullanımına dikkat edilmelidir.
Klimayı ilk defa çalıştırırken, vücudun ani sıcaklık değişimine maruz kalmaması için, dışarısı 40 derece ise klima önce 35, sonra 30, daha sonra 25 dereceye ayarlanarak oda sıcaklığı düşürülmelidir.
Çok terli iken klimalı mekâna hemen girilmemelidir.
Klimadan gelen soğuk havaya doğrudan maruz kalacak şekilde karşısında uzun müddet durulmamalıdır. Bu hususlara dikkat edilmediği zaman baş ağrısı, adale tutulması, adale ağrısı, zatürre ve grip gibi hastalıklara sebebiyet verebilir.
Hicrî:   04  Şevval  1441  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder