21 Şubat 2020 Cuma

KAMERÎ AYLAR VE FAZÎLETLİ VAKİTLER



قَالَ اللهُ تَعَالَى: اِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِى كِتَابِ اللهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ مِنْهَا اَرْبَعَةٌ حُرُمٌ... (سورة التوبة، ۳٦)
 الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا )  :    "  محققكه آيلاريك صايصى ، الله تعالى عندنده ، جناب حقيك كتابنده ، كوكلرى و يرى ياراتديغى كوندن برى اون إيكى در . بونلاردان دوردى حرام اولانلردر  . "
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Muhakkak ki ayların sayısı, Allâhü Teâlâ indinde, Cenâb-ı Hakk’ın kitabında, gökleri ve yeri yarattığı günden beri on ikidir. Bunlardan dördü haram olanlardır...” 
(Tevbe Sûresi, âyet 36)
Hicrî:   27   Cemâziyelâhır   1441  Fazilet Takvimi


KAMERÎ AYLAR VE FAZÎLETLİ VAKİTLER

 
Allâhü Teâlâ bir kulunu sevdiğinde onu fazîletli vakitlerde, sâlih amellerin en üstünlerini işlemeye muvaffak kılar. Bir kula da gazab ederse onun himmetini dağıtır. Yani, o kimse kötü ameller işler, haramlara düşerek vaktin bereketinden mahrum kalır ve böylece onun azâbı daha elîm ve şiddetli olur. -Bu hâlden Allâh’a sığınırız.- İnsana lâzım gelen, bütün gayreti ile fazîletli vakitlerden gaflet etmemektir. Zîrâ böyle vakitler hayırların mevsimidir.
Artık dileyen o fazîletli vakitlerden gâfil olmamak için bütün tâkatini sarf etsin. Zîrâ o mübârek gün ve geceler, hayır işleme zamanları ve (manevî) ticâret mahalleridir. 
Ticaret mevsiminde gâfil olan tüccar hiçbir şey kazanamaz. Tembelliği bırakmalı ve fırsatı ganîmet bilmelidir.
Ramazan ayının diğer aylara fazîleti üzerine bütün ehl-i ilim ittifak etmiştir. Çünkü o ayda Kur’ân-ı Kerîm inzâl buyurulmuştur. Sonra Rebîulevvel ayı gelir. Çünkü o ay, Habîbullah olan Peygamber Efendimizin (s.a.v.) dünyayı teşrîf buyurdukları aydır. Sonra Receb ayı gelir. Çünkü o ay, dört haram aydan biridir. Sonra Şâban ayı gelir. Çünkü o, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ayıdır ve iki büyük ay olan Receb-i Şerîf ile Ramazân-ı Şerîf arasında amellerin ve ecelin taksim olunduğu aydır. O ayda, komşu olduğu ayların azameti vardır. Sonra Zilhicce ayı gelir. Zîrâ o ay, hac ve aşır; yani her gecesi Kadir Gecesi’ne muâdil olan on gecenin bulunduğu aydır. Sonra Muharrem ayı gelir ki enbiyânın (aleyhimüssalâtü vesselam) ayıdır. Senenin başıdır ve haram aylardan biridir. (Tefsîr-i Rûhu’l-Beyan)
 
BİLMECELER:
 
• Ay var iken açarlar, gün var iken kaçarlar. 
(Yıldızlar)
• Her gün beş imiş, birbirine değmemiş
  İkisi güneş görmüş, üçü aslâ görmemiş. 
(Beş vakit namaz)
Hicrî:   27   Cemâziyelâhır   1441  Fazilet Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder