16 Şubat 2020 Pazar

BÜYÜK GÜNAH İŞLEMEKTEN SAKININ!



قَالَ ابْنُ مَسْعوُدٍ رَضِىَ اللهُ عَنْهُ: إِنَّ الْمُؤْمِنَ يَرَى ذُنُوبَهُ كَأَنَّهُ قَاعِدٌ تَحْتَ جَبَلٍ يَخَافُ أَنْ يَقَعَ عَلَيْهِ وَإِنَّ الْفَاجِرَ يَرَى ذُنُوبَهُ كَذُبَابٍ مَرَّ عَلَى أَنْفِهِ. (خ)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  محقق مؤمن ( عرفان نورى إيله ) كوناحلرنى ( حيالنده بيوترك ) أتكنده اوطورديغى و أؤزرينه كوجوورمسندن قورقديغى بر داغ كبى كورور . فاجر كمسه إيسه كوناحلرنى ( حفيفه آليب ، اونى ) بورنونون أؤستونه قونان بر سنك كبى كورور  ."
İbn-i Mesûd radıyallâhü anh buyurdular: “Muhakkak mümin (irfan nuruyla), günahlarını (hayâlinde büyüterek) eteğinde oturduğu ve üzerine göçüvermesinden korktuğu bir dağ gibi görür. Fâcir kimse ise günahlarını (hafîfe alıp, onu) burnunun üstüne konan bir sinek gibi görür.” 
(Sahîh-i Buhârî)
Hicrî:   22   Cemâziyelâhır   1441  Fazilet Takvimi

BÜYÜK GÜNAH İŞLEMEKTEN SAKININ!

 
Ebû Hüreyre’den (r.a.) şöyle rivâyet olundu: Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) bir gün minbere oturdular, sonra üç defa “Nefsim kudretinde olan Allâhü Teâlâ’ya yemin olsun ki.” diyerek yemin edip sükût ettiler. Orada bulunanların tamamı, Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) bu yemini sebebiyle başlarını öne eğip ağladılar. Sonra:
“Beş vakit namazını edâ eden, Ramazân-ı Şerîf orucunu tutan ve (helâk edici) yedi büyük günahtan sakınan kimse için kıyâmet günü cennetin sekiz kapısı birden açılır. Hatta o kapıların gıcırtıları işitilir.” buyurdular ve şu âyet-i kerîmeyi okudular (meâlen): “Eğer yasak edildiğiniz büyük (günâh)lardan kaçınırsanız, sizin (öbür) kabahatlerinizi örteriz ve sizi şerefli bir mevkiye (getirip) dâhil ederiz.” (Nisâ Sûresi, âyet 31) (Beyhakî, Şuabü’l-Îman)
Bu hadîs-i şerîfte bildirilen yedi büyük günah diğer bir hadîs-i şerîfte şöyle beyân buyurulmuştur:
“Helâk edici yedi (büyük) günahtan sakının! (Bunlar) Allâhü Teâlâ’ya şirk koşmak, sihir yapmak, Allâhü Teâlâ’nın haram kıldığı cana haksız yere kıymak, fâiz yemek, yetim malı yemek, harp günü sırtını dönüp kaçmak ve çirkin fiillerden uzak olan iffetli mümin bir kadına zinâ ile iftirâda bulunmak.” (el-Câmiu’s-Sağîr)
 
CEHÂLET VE UZUN YAŞAMA ARZUSU
 
Muaz bin Cebel (radıyallâhü anh)’dan rivâyet olundu, Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuşlardır: “Sizde şu iki sarhoşluk hâlleri görülmediği müddetçe Rabbinizin himâyesi altındasınız: Cehâlet sarhoşluğu ve uzun yaşama arzusu sarhoşluğu.
Sizler iyiliği emreder, münkerden (kötülükten) nehyeder ve Allah yolunda mücâhedede bulunursunuz. Sizde dünya sevgisi görüldüğü zaman ise iyiliği emretmez, kötülükten nehyetmez ve Allah yolunda mücâhede etmezsiniz. Böyle bir günde kitap ve sünnetle hükmedenler, Muhâcir ve Ensâr’dan ilk îman edenler gibidirler.” 
(Mecmau’z-Zevâid)
Hicrî:   22   Cemâziyelâhır   1441  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder