12 Şubat 2020 Çarşamba

İLMİHÂL: HADESTEN TAHÂRET



قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا مِنِ امْرِئٍ مُسْلِمٍ تَحْضُرُهُ صَلَاةٌ مَكْتُوبَةٌ فَيُحْسِنُ وُضُوءَهَا وَخُشُوعَهَا وَرُكُوعَهَا إِلَّا كَانَتْ كَفَّارَةً لِمَا قَبْلَهَا مِنَ الذُّنُوبِ مَالَمْ يُؤْتِ كَبِيرَةً وَذَلِكَ الدَّهْرَ كُلَّهُ. (م)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  مسلمان بر كمسه ، وقتى كيرن فرض بر نمازى إيجن عبدستنى كوزلجه آليب ( نمازنى ) ، حوشو و ركوعونه ( و ديكر ركنلرينه و آدابنه ) دقت أدرك قلارسه ، بيوك كوناح إشلمه ديكى متدتجه بو ، كجمش ( كوجوك ) كوناحلرينه كفارتدر . بو هر زمان بويله در  ."
Peygamberimiz (s.a.v.) buyurdular: “Müslüman bir kimse, vakti giren farz bir namazı için abdestini güzelce alıp (namazını), huşû ve rükûuna (ve diğer rukünlerine ve âdâbına) dikkat ederek kılarsa, büyük günah işlemediği müddetçe bu, geçmiş (küçük) günahlarına keffârettir. Bu, her zaman böyledir.” 
(Sahîh-i Müslim)
Hicrî:   18   Cemâziyelâhır   1441  Fazilet Takvimi

İLMİHÂL: HADESTEN TAHÂRET

 
Namazın şartlarından birincisi hadesten tahârettir. Hades iki kısımdır: Küçük hades: Abdesti olmamaktır. Büyük hades: Cünüp olmak, kadınların lohusa veya hayızlı (aybaşı hâli) olmasıdır. Kadın olsun erkek olsun; namaz kılacak kimselerin abdestsiz ise abdest alması, cünüp ise gusletmesi şarttır. Kadınların lohusalık ve aybaşı hâllerinden sonra da gusletmeleri farzdır.
Abdest, belli âzâları usûlüne göre yıkamaktan ve meshetmekten ibâret dînî bir temizliktir. Abdestsiz bir kimse namaz kılamaz, Kâbe’yi tavaf edemez, Kur’ân-ı Kerîm’e dokunamaz.
Abdestin Farzları: 1- Yüzünü yıkamak, 2- Kollarını (dirsekleriyle beraber) yıkamak, 3- Başının dörtte birini meshetmek, yani elini su ile ıslatarak başına sürmek, 4- Ayaklarını (topuklarıyla beraber) yıkamak.
Abdestin Sünnetleri: 1- Niyet etmek, 2- Besmele ile başlamak, 3- Evvelâ ellerini bileklerine kadar yıkamak, 4- Misvak kullanmak, 5- Bir âzâ kurumadan diğerini yıkamak, 6- Ağzına ve burnuna üç kere su vermek, 7- Kulağını meshetmek, 8- Parmaklarını hilâllemek; yani bir elin parmaklarını diğer elin parmakları arasına geçirip çekmek, 9- Âzâları üçer kere yıkamak, 10- Başını kaplama meshetmek, 11- Abdesti tertip üzere almak; yani abdest âzâlarını sırasıyla yıkamak, 12- El ve ayaklarını yıkamaya parmak uçlarından başlamak. Abdest alırken okunacak birçok duâ olmakla beraber evlâ olan, bütün âzâlarını yıkarken besmele çekip kelime-i şehâdet getirmektir.
Abdestin Mekruhları: 1- Sağ el ile sümkürmek, 2- Abdest âzâlarından birini üç defadan fazla veya eksik yıkamak, 3- Suyu yüzüne çarpmak,  4- Suyu çok az kullanmak veya israf etmek, 5- Abdest alırken konuşmak, 6- Abdestin sünnetlerini terk etmek.
Not: Abdest ile alâkalı daha fazla malûmâtı Fazilet Neşriyat’ın Resimli Muhtasar İlmihal kitabından öğrenebilirsiniz.
Hicrî:   18   Cemâziyelâhır   1441  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder