6 Şubat 2020 Perşembe

İMÂMÜ’L-HÜDÂ EBÛ MANSÛR MUHAMMED EL-MÂTURÎDÎ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ النَّاسَ لَكُمْ تَبَعٌ وَإِنَّهُمْ سَيَأْتُونَكُمْ مِنْ أَقْطَارِ الْأَرْضِ يَتَفَقَّهُونَ فِي الدِّينِ فَإِذَا جَاءُوكُمْ فَاسْتَوْصُوا بِهِمْ خَيْرًا. (ہ)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  ( أى آصحابم ) محقق إنسانلر سزلره تابع اولورلر . و محقق ير يوزونون دورت بر طرافدان إنسانلر دينلرينى أؤكرنمك إيجن سزه كلرلر . او حالده سزه كلدكلرى زمان اونلره أك خيرلى اولانى تاوصيه أدينز  ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “(Ey Ashâbım) Muhakkak insanlar sizlere tâbi olurlar. Ve muhakkak yeryüzünün dört bir tarafından insanlar dinlerini öğrenmek için size gelirler. O hâlde size geldikleri zaman onlara en hayırlı olanı tavsiye ediniz.” 
(Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî:   12   Cemâziyelâhır   1441  Fazilet Takvimi

İMÂMÜ’L-HÜDÂ EBÛ MANSÛR MUHAMMED EL-MÂTURÎDÎ


Ehl-i Sünnet ve Cemâat Mezhebi’nin itikatta iki imamından biri olan İmam Ebû Mansûr Muhammed Mâturîdî (rah.), Semerkand’da Mâturîd denilen köyde dünyâya gelmiştir. Doğum târihi tam bilinmemekte olup H. 333 târihinde yine Semerkand’da vefat etmiştir. Kabri Semerkand’dadır.
Peygamberimizin (s.a.v.) mihmandârı Ebû Eyyûb el-Ensârî Hazretlerinin nesebindendir. Bu şerefli neseb sebebiyle kendisine el-Ensârî de denilmiştir.
İmam Ebû Mansûr (rah.), fıkhen Hanefî Mezhebi’ne mensûbdur. Ebûbekir Ahmed el-Cüzcânî ve Ebû Nasr el-Iyâz’dan hadîs ve fıkıh tahsil etmiş, daha birçok din büyüklerinden istifâde etmiş, kendisinden de nice zâtlar ilim öğrenmişlerdir. Bütün Ehl-i Sünnet müntesiblerinin teveccüh ve itimâdını kazanarak, İmâmü’l-Mütekellimîn ünvânına hakkıyla nâil olmuştur.
Vefât ettiği zaman Şeyh Hakîm Semerkandî (rah.), kabrine şu ibârenin yazılmasını emretmiştir: “Şu kabir, ilimleri bütün cüzleri ile elde eden ve bütün gayretini bu ilimlerin neşri için sarf eden, zâtın kabridir.”
Mâlum olduğu üzere Ehl-i Sünnet’in itikattaki diğer imamı da Ebü’l-Hasen el-Eş’arî’dir (rah.). Bu iki büyük imam arasında esas itibâriyle bir ihtilâf mevcûd değildir. Ancak, esasa tâbi olmayan meselelerde cüzî bir ihtilâf görülmektedir. Fakat bunların da ekserîsi lafzî ihtilâf kabîlindendir. Ehl-i Sünnet ve Cemâat akâidinin kâideleri ve meseleleri bu iki imam tarafından tesbit ve îzah olunmuştur. Her kim bu iki imamdan birisine uyarsa itikâdı sağlam olur, itikâdında hata etmekten ve fesâda düşmekten kurtulur.
Ebû Mansûr Mâturîdî (rah.) aynı zamanda büyük bir müfessirdir. Te’vîlât-ı Mâturîdiyye ünvanlı tefsîri pek kıymetlidir. Bu tefsîrde İlm-i Kelâm’a ait meseleleri Ehl-i Sünnet Mezhebi’ne göre îzah etmiş, Mu’tezile’nin görüşlerini ise cerh etmiş; çürütmüştür.
Bu tefsîri ile beraber diğer ilimlere dâir yazmış olduğu daha birçok eserleri de mevcuttur. Rahmetullâhi aleyh.
Hicrî:   12   Cemâziyelâhır   1441  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder