16 Mayıs 2016 Pazartesi

İMÂM-I ÂZAM HAZRETLERİNİN BAZI HUSÛSİYETLERİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: يَا ابْنَ عُمَرَ دِينَكَ دِينَكَ إِنَّمَا هُوَ لَحْمُكَ وَدَمُكَ فَانْظُرْ عَمَّنْ تَأْخُذُ خُذْ عَنِ الَّذِينَ اسْتَقَامُوا وَلَا تَأْخُذْ عَنِ الَّذِينَ مَالُوا. (كر)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :" أى ابن عمر . ديننه صارل ، ديننه ! زيرى او سنين هم أتين همده قانندر , ديننى كمدن اؤكرنديغنه دقت أت . ديننى إستقامت اؤزه ره اولانلردان آل . إستقامتدن آيرلب ده ( باطله ) ميلدنلردن آلمه ."
Ey ibn-i Ömer. Dînine sarıl, dînine! Zîrâ o senin hem etin hem de kanındır. Dînini kimden öğrendiğine dikkat et. Dînini istikâmet üzere olanlardan al. İstikâmetten ayrılıp da (bâtıla) meyledenlerden alma.” 
(Hadîs-i Şerîf, Târîh-i Dimaşk)
Hicrî:   29  Receb  1437  Fazilet Takvimi

İMÂM-I ÂZAM HAZRETLERİNİN BAZI HUSÛSİYETLERİ


İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe hazretleri tâbiînden olup Ashâb-ı Kirâm’dan bir topluluğa ulaşmıştır. Resûlullâh (s.a.v.) Efendimiz’in “En hayırlı asır benim (ve Ashâbımın yaşadığı) asırdır, sonra tâbiîn (onu takip edenler)dir” buyurdukları fazîlete tamamen nâil olmuşlardır.
Tâbiînin büyükleri zamanında ictihâd etmiş ve fetvâ ile meşgûl olmuştur. Kendisinin hadîs rivâyet ettiği Amr bin Dînâr gibi büyük hadîs şeyhleri ve onun tabakasındaki büyük muhaddisler ondan hadîs rivâyet etmişlerdir.
Fıkıh ilmini herkesden evvel tedvin eden ve bugünkü bâblar ve fasıllar hâline koyan İmâm-ı Âzam hazretleridir. İmâm Mâlik Muvatta’ında onun tertîbini esas almıştır. İslâm âlimlerinden ilk olarak Akâid ve dînî ilimlerin tedvînine muvaffak olan da odur. Sahîh hadîs-i şerîfle sâbittir ki bir hayırlı işte öne geçen, bir hayrı tesis eden kimse nihâyetsiz sevâba erişir. Çünkü aynı işi yapan herkesin sevâbının bir misli ona verilir.
İmâm Şa‘rânî hazretleri Mîzân-ı Kübrâ’sında: En evvel tedvin olunan mezheb, Hanefî mezhebi olduğu gibi, kıyâmete kadar devam edecek son mezheb de yine odur, demiştir. 
Dürrü’l-Muhtâr müellifi Allâme Haskefî, İmâm Kuşeyrî’den naklen der ki: Ma‘rûf-i Kerhî, Dâvûd-i Tâî, Abdullah bin Mübârek gibi büyük evliyâullâh vâsıtasıyla Sûfiyye tarîkatının bu mezhebe istinâdı vardır. Zîrâ onlar İmâm-ı Âzam hazretlerinin talebelerinden idiler.
Resûlullâh Efendimiz’in (s.a.v.) halîfeleri olan Osmanlı Sultânları, devletlerini Hanefî mezhebi esâslarına göre tesis etmişlerdir. Bu da büyük bir fazilettir.
Tezkiretü’l-hikem fî-tabakâti’l-ümem kitabı İmâm-ı Âzam’ın pederi Sâbit vefât edince Ca‘fer-i Sâdık hazretlerinin Hazret-i İmam’ın annesiyle evlendiğini, Hz. İmam’ın, Cafer-i Sadık Hazretlerinin terbiyesi altında kemâle erdiğini bildirmektedir.
Hicrî:   29  Receb  1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder