16 Mayıs 2016 Pazartesi

İLİM TALEBESİNE NASÎHATLAR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ‏ مَنْ خَرَجَ فِي طَلَبِ الْعِلْمِ كَانَ فِي سَبِيلِ اللهِ حَتَّى يَرْجِعَ. (ت)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :" علم اؤكرنمك إيجن ( أوندن ) جقان كمسه دونونجيه قدار الله يولنده در ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “İlim öğrenmek için (evinden) çıkan kimse dönünceye kadar Allah yolundadır.” 
 (Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizi)
Hicrî:   27  Receb  1437  Fazilet Takvimi

İLİM TALEBESİNE NASÎHATLAR


İlim talebesi, bütün vakitlerinde ilim ve fazîlet elde etmeye gayret etmelidir.
Talebe ilim tahsil ederken, duyduğu faydalı şeyleri yazmak için yanında muhakkak kalem bulundurmalıdır. Çünkü “Ezberlenen şeyler uçar yani unutulur, yazılanlar kalır. İlim, öğrendikleriyle amel eden kâmil âlimlerin ağzından alınır. Zîrâ onlar duyduklarının en güzellerini öğrenirler, öğrendiklerinin de en güzelini söyleyip öğretirler.”
Buhârâ âlimlerinden Hüsâmüddin (rah.) oğluna, “Her gün ilim ve hikmetten az da olsa bir şeyler öğrenip ezberlemesini” nasihat etmiş ve “Her gün öğrendiklerin az da olsa kısa bir zaman sonra çok olur” demiştir.
Ömür kısadır, ilim ise çoktur. Hayatı, vakitleri boş yere geçirmemek, geceleri ilim öğrenmek için fırsat bilmek lâzımdır.
Yahya bin Muâz er-Râzî (rah.) “Geceler çok uzundur, uykuda geçirerek kısaltma; gündüzler de aydınlıktır günahlarınla karartma.” demiştir.
Talebeler, ilim ve yaşça büyüklerinden istifade etmeli, fırsatı kaçırmamalıdır. Çünkü geçen vakitler ve giden âlimler geri gelmez. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Hayır ve bereket büyüklerinizle (âlimler ve evliya ile) beraberdir.” buyurmuştur. Zîrâ onlar birçok şeyi tecrübe etmişlerdir. Dolayısıyla onlar, hayır ve faydanın hangi sözde, hangi harekette olduğunu daha iyi bilirler.
Hz. Ali (k.v.) “Bir ilim tahsil ederken asla ihmal etmeden öğrenmeye devam et. Zîrâ Allâhü Teâlâ’nın ilminden yüz çevirmek kişiye dünyada ve âhirette zarar ve üzüntü olarak yeter. Bu vaziyete düşmekten Allâh’a sığın, gece ve gündüz duâ et.” buyurmuştur.
İlim tahsil ederken karşılaşılan sıkıntı ve zorluklara katlanmak lazımdır.
Yağcılık yapmak hoş görülmemiştir. Ancak ilim tahsil ederken hocalara, arkadaşlara onlardan istifâde edebilmek için yapılabilir. (Ta’lîmü’l-Müteallim)
Hicrî:   27  Receb  1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder