24 Mayıs 2016 Salı

BERÂT GECESİNİN İSİMLERİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ صَلَّى عَلَيَّ يَوْمَ الْجُمُعَةِ وَلَيْلَةَ الْجُمُعَةِ مِائَةَ مَرَّةٍ قَضَى اللهُ لَهُ مِائَةَ حَاجَةٍ سَبْعِينَ مِنْ حَوَائِجِ الْآخِرَةِ وَثَلَاثِينَ مِنْ حَوَائِجِ الدُّنْيَا. (الدر المنثور )
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :" كم جمعه كونو و كجه سى بانه يوز دفعه صلوات كتررسه الله تعالى اونون – يتمشى آخرت إحتياجلرندان ، اوطوزو ده دنيا إحتياجلرندان اولمق اؤزه ره – يوز إحتياجنى كيدرير ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “….Kim Cuma günü ve gecesi bana yüz defa salevat getirirse Allâhü Teâlâ onun -yetmişi âhiret ihtiyaçlarından, otuzu da dünya ihtiyaçlarından olmak üzere- yüz ihtiyacını giderir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Suyûtî, ed-Dürru’l-Mensûr)
Hicrî:   12  Şaban   1437  Fazilet Takvimi

BERÂT GECESİNİN İSİMLERİ


Leyle-i Mübâreke: İbn-i Atâ rahimehullâh dedi ki, bu geceye mübârek denmesi Meleklerin insanlara yaklaşması sebebiyledir. Hazret-i Âişe vâlidemiz (r.anhâ) buyurdular ki:
Resûlullâh’ın (s.a.v.): “Dört gecede Allâhü Teâlâ hayrı şiddetli yağmur gibi akıtır” buyurduğunu işittim. Şa‘bân ayının onbeşinci gecesini onlar arasında saydı.
Kısmet ve Takdîr: Şa‘bân’ın on beşinci gecesi olduğunda ölüm meleği o sene Şa‘bân’dan diğer Şa‘bân ayına kadar öleceklerin isimlerini yazar. Bir adam zulmeder, günah işler, evlenir, ağaç diker; hâlbuki ismi diriler defterinden çıkarılıp ölüler defterine yazılmıştır. Kadir gecesinden sonra Berât gecesinden faziletli gece yoktur.
Tekfîr: İmâm Sübkî tefsirinde: “Bu geceyi ihyâ etmek, bir senelik günaha keffâret olur. Cuma gecesini (ibâdet ve duâ ile) ihyâ etmek haftanın günahlarına keffâret olur. Kadir gecesini ihyâ etmek ömrün günahlarına keffâret olur.” demiştir.
İcâbet: İbn-i Ömer hazretleri buyurdular: Beş gece vardır ki onda duâlar kabûl olunur: Cuma gecesi, Receb’in ilk gecesi, Şa‘bân’ın onbeşinci gecesi ve iki bayram geceleri.
Hayat: Vehb bin Münebbih (rah.) der ki: Şa‘bân’ın on beşinci gecesi olduğunda ölüm meleği Azrâîl (a.s.), Rabbülâlemînden ölülerin isimlerini akşam ile yatsı arasında aldığından -o esnâda- kimse ölmez.
Meleklerin Bayramı: Ebû Abdullâh Tâhir der ki: Yeryüzündeki Müslümanların iki bayramı olduğu gibi semâdaki meleklerin de iki bayramı vardır: Berât gecesi ve Kadir gecesi.
Şefâat: Berât gecesinde Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) Cebrâîl aleyhisselâm indi ve: “Muhakkak Allâhü Teâlâ ümmetinin yarısını cehennemden âzâd etti” dedi.
Bu gecenin diğer isimleri: Bereket, Ta‘zîm, Kadir, Gufrân ve Itk minennîrân (Cehennem’den âzâd) gecesidir.
Hicrî:   12  Şaban   1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder