16 Mayıs 2016 Pazartesi

PEYGAMBERİMİZ’İN (S.A.V.) BAZI HUSÛSİYETLERİ



قَالَ اللهُ تَعَالَى: قُلْ يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنِّي رَسُولُ اللهِ إِلَيْكُمْ جَمِيعًا... الآية. (سورة الاعراف، 158)
الله تعالى شويله بيوردى مئالا : " ( حبيبم آحمد ) ده كى : أى إنسانلر ! خبرنز اولسون بن سزه ، سزين هبنزه اللهيك رسولويوم ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “(Habîbim Ahmed!) De ki: Ey insanlar! Haberiniz olsun ben size, sizin hepinize Allâh’ın resûlüyüm.” 
(A’raf sûresi, âyet 158)
Hicrî:   07  Şaban   1437  Fazilet Takvimi

PEYGAMBERİMİZ’İN (S.A.V.) BAZI HUSÛSİYETLERİ


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) yaratılışta peygamberlerin ilkidir. Zîrâ hadîs-i şerîfte “Âdem (a.s.), ruh ile ceset arasında iken bana peygamberlik verildi” buyrulmuştur.
 “Elestü bi rabbiküm: Ben sizin rabbiniz değil miyim?” buyrulduğu gün “Belâ, evet Rabbimizsin” diyenlerin ilkidir.
Hz. Âdem (a.s.) ve bütün mahlûkât onun hürmetine yaratılmıştır.
Allâhü Teâlâ onun mübârek ismini arş, gökler ve cennetler üzerine yazmıştır.
Allâhü Teâlâ bütün peygamberlerden Âl-i İmran sûresi 81. âyetinde Resûlullah Efendimiz’e (s.a.v.) iman etmek için ahit (söz) almıştır. Hz. Ali (k.v.): “Allâhü Teâlâ, Âdem aleyhisselamdan Peygamberimiz’e (s.a.v.) kadar, ne kadar peygamber gönderdiyse hepsinden şu hususta ahid ve mîsâk almıştır: Kendi hayatlarında Peygamberimiz (s.a.v.) peygamber olarak gönderilecek olursa ona îmân edip yardımda bulunacaklar ve ümmetlerinden de böyle yapacaklarına dâir ahit alacaklardır.”
Geçmiş bütün kitaplarda onun geleceği müjdelenmiştir.
Âdem aleyhisselamdan beri onun nesebi; doğumları ve nesilden nesile çoğalmaları hep nikâh ile olmuştur.
Mûcizeleri kıyâmet gününe kadar devam edecektir. Diğer peygamberlerin mucizeleri onun vaktinde sona erip sadece haberleri kalmıştır. Peygamberlerden en çok mûcizesi olandır. En çok ümmeti olan peygamberdir.
Hâtemü’l-enbiyâdır. Yani: Bütün peygamber ve resullerin sonuncusudur. Dîni kıyâmete kadar devam edecektir. İslam dîni önceki peygamberlerin şerîatini nesh etmiş, hükmünü kaldırmıştır.
Cinlere ve meleklere de peygamber olarak gönderilmiştir.
Âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir.
Allâhü Teâlâ Kur’ân-ı Kerîm’de diğer peygamberlere yâ Âdem, yâ Nûh, yâ İbrâhîm diye isimleriyle hitap etmiş fakat Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) yâ eyyüherrasûlü, yâ eyyühennebiyyü… (Ey Resul, ey Nebî yani ey Peygamber) diye hitâb etmiştir. (Mevâhib-i Ledünniyye)
Hicrî:   07  Şaban   1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder