قَالَ
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: حَسْبُ الرَّجُلِ أَنْ يَكُونَ
فَاحِشًا بَذِيًّا بَخِيلًا جَبَانًا. (حم)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر :" كشيه ( شر اولراق ) ، جركن سوز سويلمسى ، حياسز ، جمرى و
قورقاق اولماسى يتر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:
“Kişiye (şer olarak), çirkin söz söylemesi, hayâsız, cimri ve korkak
olması yeter.”
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ahmed)
Hicrî: 15 Receb 1437 Fazilet Takvimi
İLİM ÖĞRENİRKEN VERA’
İlim talebesi, vera’ sahibi olmalı; yani haramlardan sakındığı gibi şüpheli şeylerden de sakınmalıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
“İlim öğrenirken haram ve şüpheli şeylerden sakınmayan kimseyi Allâhü Teâlâ şu üç şeyden birine mübtelâ kılar:
Ya genç yaşta onu vefat ettirir veya câhil kimseler arasına düşürür yahutta zâlim bir hükümdarın emrinde kılar.” buyurdular.
Çok yemekten, çok uyumaktan, faydasız konuşmaktan sakınmak da vera’dandır.
Çarşı pazardaki yemeklerden yememek de vera’dır. Zîrâ orada -insanlar (temizliğe, helâl ve harama) dikkat etmedikleri için- yemekleri temiz olmaz, bunları yemek de Allâhü Teâlâ’yı zikirden uzaklaştırır ve gaflete yaklaştırır. Yiyecekleri fakirler görür. Fakat imkânları olmadığı için alıp yiyemezler. Bundan dolayı da onlara eziyet edilmiş olur ve bu da yemekteki bereketi götürür.
Şeyh Muhammed bin Fadl rahmetullâhi aleyh, talebe iken çarşıda pişirilen yemekleri yemezdi. Köylerinde oturan babası yiyeceğini hazırlar ve cuma günleri getirip verirdi. Bir gün geldiğinde oğlunun odasında çarşıdan alınmış yiyecek gördü. Kızdı ve onunla konuşmadı. Hemen özür diledi ve onu ben almadım, arkadaşım alıp getirdi. Fakat ben buna râzı olmadım, dedi. Bunun üzerine babası şâyet sen ihtiyatlı olsan, haram ve şüphelilerden gerçekten sakınsa idin arkadaşın böyle bir şey yapmaya cüret etmezdi, dedi.
Eskiden âlimler bu hassâsiyetlerinden dolayı faydalı ilimler öğrenmeye ve öğretmeye muvaffak oldular. Kıyâmete kadar hayır duâ ile anılıyorlar. (Ta’lîmü’l-Müteallim)
Hicrî: 15 Receb 1437 Fazilet Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder