24 Ağustos 2014 Pazar

ZİLZÂL SÛRESİ



Hadîs-i Şerîf:
 "Muhakkak bu (dînî) ilim dîninizdir, onu kimden aldığınıza dikkat ediniz."
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Müslim)
Hicrî: 24   Şevval  1435   •Fazilet Takvim

ZİLZÂL SÛRESİ


Zelzele sûresi de denilen bu sûre Medîne'de nâzil olmuştur. 8 âyettir. Meâli şerîfi şöyledir:
"Yer o (kıyâmet) sarsıntısıyla sarsıldığı ve yer ağırlıklarını çıkardığı ve insan "Ne oluyor buna?" dediği vakit. O gün bütün haberlerini anlatır. Çünkü Rabb'in ona vahy eylemiştir. O gün insanlar, müteferrik surette (kimi yüzü ak, kimi yüzü kara, kimi selâmette, kimi korkular ve dehşetler içinde. fırka fırka) fırlayacaklardır, amelleri kendilerine gösterilmek için. Ki her kim zerre miktarı bir hayır işlerse onu görecek, her kim de zerre miktarı bir şer işlerse onu görecek." Bu sûre-i celîlenin nüzûl sebebi:
Kâfirler, Resûl-i Ekrem'e (s.a.v.): O va'd olunan kıyâmet gününün ne zaman vukû' bulacağını alay ederek soruyorlardı. İşte onlara, o günün dehşetli alâmetleri bildirilmiş, fakat o günün ne vakit vukû' bulacağı - İnsanlar kıyâmet vaktini uzak görerek gaflet içinde yaşayıp dur­masınlar diye- bildirilmemiştir.
Bu âyetlerde şuna da işaret vardır ki: İnsan, elinden gelen hayırlı işleri yapsın velev ki o hayır pek az olsun, onun azlığına bakarak terk etmesin, mutlaka onun da bir mükâfatı vardır. Ve en ufak bir kötülüğü de ehemmiyetsiz görmesin. Zira onun da herhalde bir cezası vardır. Ebû Saîd-i Hudrî (r.a.) demiştir ki bu sûre nazil olunca "Yâ Resûlallah dedim: Ben her halde amelimi görecek miyim? "Evet" buyurdu. Büyüğü büyük, dedim, "Evet" buyurdu; küçüğü küçük dedim, "Evet" buyurdu. Vay, anam ağladı! dedim.
"Sevin, ey Ebû Saîd! Çünkü hasene (iyilik) için on misli (karşılık verilecek)tir." buyurdu.
Bir hadîs-i şerîfte "Bu Zilzâl sûresi Kur'ân'ın yarısına denktir." buyurulmuştur.
Kur'ân'ın hükümleri, dünya hükümleri ve âhiret hükümleri olmak üzere iki kısımdır. Bu sûre de icmâlen âhiret hükümlerini içine almaktadır. Diğer bir Hadîs-i Şerîfte de "Bu sûre Kur'ân'ın dörtte birine denktir." diye buyurulmuştur.
Hicrî: 24   Şevval  1435   •Fazilet Takvim




1 yorum:

  1. sitenizi çok beğendim.Allah ebeden razı olsun.Allah istikamet üzere daim kılsın..

    YanıtlaSil