10 Ağustos 2014 Pazar

ALÂÜDDÎN ATTÂR K.S.



Hadîs-i Şerîf:
 "Ümmetimin en şereflileri, Kur'ân okuyup, ezberleyip onunla amel eden ve geceleri ibâdet edenlerdir.
(Hadîs-i Şerîf, Beyhakî, Şuabü 'l-Îmân)
Hicrî: 14   Şevval  1435   •Fazilet Takvim

HÂCE ALÂÜDDÎN ATTÂR K.S.


Silsile-i Sâdât'ın on altıncı halkası olan Hâce Alâüddîn Attâr'ın (k.s.) adı Muhammed bin Muhammed el-Buhârî'dir. Aslen Harezmli'dir. Buhârâ medreselerinde ilim tahsil etti ve bütün ilimlerde temâyüz etti. Hâce Bahâüddîn Şâh-ı Nakşibend Hazretleri (k.s.), Hâce Alâüddîn Attâr'ı (k.s.) kızı ile evlendirdi. Bu evlilikten Hâce Hasan Attâr (k.s.) doğdu.
Hâce Bahâüddîn Hazretleri, Hâce Alâüddîn Attâr'ı bulunduğu meclislerde kendisine yakın oturtur, dâimâ ona teveccühte bulunurdu. Büyüklerden birisi bunun sırrını sordu, şöyle buyurdu: "Onu kurtlar yemesin diye yanıma oturtuyorum. Zira nefis kurdu, daima pusudadır. İlâhî esrâra mazhar olsun diye ben onun her halini kontrol ediyorum."
Hâce Bahâüddîn Hazretleri, henüz hayatta iken, birçok tâlebesinin terbiyesini Hâce Alâüddîn'e havâle ettiler ve buyurdular ki; "Alâüddîn, bizim birçok yükümüzü hafifletti. Şüphesiz onda velâyet nurları ve hidâyet eserleri tam ve kâmil mânâda zâhir oldu. Onun sohbetine devamla ve güzel terbiyesiyle birçok sâlik tarîkatte yüksek makamlara ve kemâle erdiler. Tekmîl ve ikmâl mertebesine kavuştular."
Hâce Bahâüddîn Şâh-ı Nakşibend Hazretleri vefât ettiklerinde, Hâce Alâüddîn Attâr (k.s.) kemâl mertebesinde olduğu için, Hâce Muhammed Pârisâ dâhil bütün talebeleri ona bîat ettiler. Hâce Alâüddîn Attâr (k.s.) hastalığından on beş gün evvel; "Ben âhiret yolcuğunu tercih ettim, ondan dönmeyeceğim." buyurdular. 2 Receb 802 (M.1400) perşembe günü hastalandılar. Hastalığı, şiddetli baş ve bel ağrısı idi.
20 Receb 802 (M. 1400) Çarşamba gecesi yatsı namazından sonra dâr- ı bekâya irtihâl ettiler. Kabr-i şerîfleri Buhârâ'dadır. (Kaddesallâhü sırrahü 'l-aziz)
Hicrî: 14   Şevval  1435   •Fazilet Takvim




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder