10 Ağustos 2014 Pazar

ZENGİNİN BORCUNU GECİKTİRMESİ ZULÜMDÜR



Hadîs-i Şerîf:
 "Ödemek niyetiyle insanlardan borç alan kimseye Allâhü Teâlâ borcunu ödemeyi kolaylaştırır. Ödememek niyetiyle borç alan kimsenin malını Allâhü Teâlâ itlaf eder. (Aldığı malın hayır ve bereketini göremez.)" 
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Buhârî)
Hicrî: 5   Şevval  1435   •Fazilet Takvim

“ZENGİNİN BORCUNU GECİKTİRMESİ ZULÜMDÜR”*


Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
"Mü'minin ruhu, borcu ödeninceye kadar borcundan dolayı mahpustur." buyurdular.
Lüzumsuz yere borç almış olan bir mü'min vefat edince ruhu kendisine ait olan makama çıkamaz, ya borcu vârisleri tarafından ödenir veya kendisi âhirette bunun bedelini kendi sevabından alacaklısına verinceye kadar tutulur. Onun için zaruret olmadıkça kimseden bir şey borç almamalı, alınca da onu vadesinden evvel ödemeye çalışmalıdır.
Borçlarını imkân varken ödemeyip geciktirenler ahlâka aykırı olarak emniyeti sû-i istimâl etmiş olurlar.
Borç pek ağır bir yüktür. Kat'î bir lüzum görülmedikçe borçlanmamalıdır, sonra insanın huzuru kaçar, izzet-i nefsi rencide edilir.
Şayet borç vaktinde verilemezse bunun verilmesi vasiyet edilmelidir. Vârisler de ölüyü mes'ûliyetinden kurtarmak için bunu ödemeye gayret etmelidirler.
*Hadîs-i Şerîf, el-Metalibü'l-âliye, El-Heysemî.


FATİH SULTAN MEHMED'İN İLİM AŞKI

Ali Himmet Berki merhum "Büyük Türk Hükümdarı, İstanbul Fatihi Sultan Mehmed Han ve Adalet Hayatı" adlı eserinde diyor ki: Fatih Sultan Mehmed, geceleri geç vakit medreseleri dolaşır, talebenin çalışıp çalışmadığını teftiş ederek çalışanları mükâfatlandırırdı. Hiçbir hükümdarda bu kadar ilim aşkı görülmemiştir. Sultan medreseden bir oda istemiş, "Vâkıfın şartı var, imtihan lazımdır." denmesi üzerine imtihanla bir oda almış ve "Bir gün hükümdarlıktan beni çıkarırlarsa hiç olmazsa bir odam bulunsun" demişlerdi.
Biz tahsilde iken talebe ve hocalar arasında tevatüre yakın bir kuvvetle bu odanın, Karadeniz Medreseleri tarafında Çifte Baş Kurşunlu -diğer adı Servili- Medrese'de kapıdan girince sol tarafta baştaki birinci oda olduğu ve Sultan, medreseleri ziyarete geldikçe ziyaretçilerini bu odada kabul eylediği hatta sedeşi bir çekmece ve bir de makta' (üzerinde kamış kalem kesilen alet) bulunduğu söyleniyordu.
Hicrî: 5   Şevval  1435   •Fazilet Takvim




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder