10 Ağustos 2014 Pazar

KATÂDE BİN NU'MÂN (R.A.)



"Allâhü Teâlâ buyurur: 
Herhangi bir kulumu gözlerinden mahrum bırakmak sûretiyle imtihân ettiğimde, sabrederse, gözlerine karşılık ona cenneti veririm."
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Buhârî)
Hicrî: 7   Şevval  1435   •Fazilet Takvim

O'NUN MAİYYETİNDEKİLER: KATÂDE BİN NU'MÂN (R.A.)


Ensâr-ı Kirâm'ın büyüklerindendir. İkinci Akabe Biatı'nda bulundu. Bedir, Uhud, Hendek harpleri başta olmak üzere Resûlullah'ın (s.a.v.) yanında bütün harblere iştirak etmiştir.
Katâde bin Numan (r.a.) Uhud harbinde gözünden vurulmuş, gözü yerinden çıkıp yanağına düşmüştü. Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz mübarek tükrüğü ile Hz. Katâde'nin gözünü yerine yerleştirmiş ve artık eskisinden daha güzel görmeye başlamıştır. Hz. Katâde'nin (r.a.) bir torunu, yıllar sonra Emevî halifelerinden Ömer bin Abdülaziz'in (r.a.) huzurunda kendisini şöyle tanıtmıştır: "Ben öyle bir zatın torunuyum ki, Resûl-i Ekrem (s.a.v), onun çıkmış gözünü eliyle yerine koymuş ve o anda şifa bularak gözlerin en güzeli olmuştur."
Resûlullah (s.a.v.) zifiri karanlık bir gecede yatsı namazını kılmak üzere evinden çıkıp mescide giderken yolda bir şimşek çaktı ve Resûlullah (s.a.v.) Katâde bin Numan'ı görüp: "Katâde sen misin?" buyurdu. Hz. Katâde:
"Evet, Yâ Resûlallah! Benim. Böyle bir havada namaza gelenler az olur diye düşündüm ve namaza gelenler arasında olmak istedim." dedi. Resûlullah (s.a.v.):
"Namaz bittikten sonra hemen ayrılma, bana uğra!" buyurdu. Resûlullah (s.a.v.) namazdan sonra Hz. Katâde'ye kuru bir hurma dalı verip:
"Al bunu. Bundan sonra önünden ve arkandan on adımı aydınlatacaktır." buyurdu. O günden sonra Hz. Katâde (r.a.) bir yere giderken o hurma dalı kandil gibi etrafını aydınlatırdı.
Hz. Katâde (r.a.) hadis âlimi ve siyer-megâzî müelliflerinden Asım bin Ömer'in dedesidir. Mekke'nin fethinde kabilesi Benî Zafer'in sancağını taşımıştır.
Peygamber Efendimizden (s.a.v.) hadisler rivayet etmiş ve hicri yirmi üç senesinde altmış beş yaşındayken vefat etmiştir. Cenaze namazını Hz. Ömer (r.a.) kıldırmıştır. (Radıyallahu anh.)
Hicrî: 7   Şevval  1435   •Fazilet Takvim




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder