24 Ağustos 2014 Pazar

KUR'ÂN-I KERÎM'İ ANLAMAK İÇİN



Hadîs-i Şerîf:
 "Her kim Kur'ân-ı Kerîm'i kendi re'yi (görüşü) ile tefsîr ederse cehennemdeki yerine hazırlansın.
(Hadîs-i Şerîf, İthâfü 's-Sâde)
Hicrî: 20   Şevval  1435   •Fazilet Takvim

KUR'ÂN-I KERÎM'İ ANLAMAK İÇİN


Kur'ân-ı Kerîm'in en muteber Türkçe tefsirini yazan büyük âlim Elmalılı Hamdi Efendi merhûmun (V. 1942) tefsîrinin mukaddimesinde Kur'ân-ı Kerîm'i anlamak isteyenlere tavsiyesi: Doğrusu, Kur'ân'ı cidden anlamak, tetkik etmek isteyenlerin onu usûlü ile Arabî yolundan ve muteber tefsîrlerinden anlamaya çalışmaları zarûrîdir. Kur'ân'ın falan tercümesinde şöyle demiş,
diyerek hükümler çıkarmaya, meseleleri münâkaşa etmeye kalkışmamalıdır. Bunu, îmânı olanlar yapmaz, kendini bilen ehl-i insâf da yapmaz.
Kur'ân'dan bahsetmek isteyenler onu hiç olmazsa harekesiz olarak yüzünden okuyabilmelidir. Öyle kimseler görüyoruz ki Kur'ân'ı harekesiz olarak okumak şöyle dursun, harekesiyle bile dürüst okuyamadığı halde onun hükümlerinden, mânâlarından ictihâda kalkışıyorlar.
Öylelerini görüyoruz ki Kur'ân'ı anlamıyor ve tefsirlere, müfessirlerin tevilleri karışmıştır diye onları da dikkate almak istemiyor da eline geçirdiği tercümeleri okumakla Kur'ân'ı tetkik etmiş olacağını iddiâ ediyor. Düşünmüyor ki okuduğu tercümeye âlim müfessirlerin tevili değilse câhil mütercimlerin hatâsı, noksanı karışmıştır. Bazılarını da duyuyoruz ki Kur'ân tercümesi demekle iktifa etmiyor da "Türkçe Kur'ân" demeye kadar gidiyor. Türkçe Kur'ân mı olur behey şaşkın? Kur'ân Arabî'dir. Zira âyet-i kerîmede;
"Hakikaten biz onu Arabî bir Kur'ân olarak inzal eyledik..." (Yûsuf sûresi, âyet 2) buyrulmuştur.
Düşünmeli ki Kur'ân-ı Kerîm'i tefsir etmek üzere Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) îrad buyurduğu hadîs-i şerîfe bile Kur'ân denemez, denirse küfür olur.
Hâsılı, tercüme, Kur'ân-ı Kerîm'den mütercimin anlayabildiği kadar bazı şeyleri anlatabilirse de hakkıyla anlatamaz. Anlattığı şeylere de Kur'ân denilemez. (Hak Dîni, Kur'an Dili Mukaddimesinden)
Hicrî: 20   Şevval  1435   •Fazilet Takvim




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder