27 Şubat 2022 Pazar

MÎRAÇ GECESİ’NDE VE GÜNDÜZÜNDE YAPILACAK İBADET


عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا قَالَ : فَرَضَ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ عَلَى نَبِيِّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ اَلصَّلَاةَ خَمْسِينَ صَلَاةً فَسَأَلَ رَبَّهُ عَزَّ وَجَلَّ فَجَعَلَهَا خَمْسَ صَلَوَاتٍ. (حم)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  الله عز وجله ( معراج كجسنده ) بيغمبرى صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أللى وقت نماز فرض قلدى . بيغمبريمز ( ﷺ ) ده ربندن حفيفلتلمسنى إستدى . الله عز وجله ده نمازى بش وقت اولرق فرض قلدى  . "

İbn-i Abbas (r. anhümâ)’dan şöyle rivâyet olundu, o dedi ki: “Allah Azze ve Celle (Mîraç gecesinde) Peygamberi sallallâhü aleyhi ve sellem’e elli vakit namaz farz kıldı. Peygamberimiz (s.a.v) de Rabb’inden hafifletilmesini istedi. Allah Azze ve Celle de namazı beş vakit olarak farz kıldı.”

(Müsned-i Ahmed)

Hicrî:  25   Recep   1443 Fazilet Takvim

 

MÎRAÇ GECESİ’NDE VE GÜNDÜZÜNDE YAPILACAK İBADET

 

Receb-i şerîfin 27. gecesi (yarın akşam) Mîraç Gecesi’dir.

Mîraç Gecesi’nde, yatsı namazından sonra 12 rekât Hâcet Namazı kılınır.

Her rekâtte Fâtiha-i şerîfeden sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur. Namaza şöyle niyet edilir:

Yâ Rabbi, rızâ-yı şerîfin için niyet eyledim namaza. Bu gece, yedi kat gökleri ve bütün esrârını göstererek muhabbetin ile müşerref kıldığın Habîbin Resûl-i Zîşân Efendimiz hürmetine, ben âciz kulunu aff-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne ve rızâ-yı ilâhîne mazhar eyle.” Allâhü Ekber.

Namazdan sonra;

4 Fâtiha-i şerîfe,

100 defa, “Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm.”

100 istiğfâr-ı şerîf,

100 salevât-ı şerîfe okunup dua edilir.

Bu namaz, her rekâtte yüz İhlâs-ı şerîf okunarak on rekât kılınır veya her rekâtte on İhlâs-ı şerîf okunarak 100 rekât kılınırsa bunu yerine getiren mümin, bu namazın feyz ve bereketiyle huzûr-ı ilâhîye namaz borçlusu olarak çıkmaz (namaz borçlarını edâya muvaffak olur).

Hadîs-i şerîfte, Receb-i şerîfin 27. gününde yani kandil gecesini takip eden gündüzde oruç tutana altmış ay oruç sevabı yazılacağı vaad edilmiştir.

Mîraç Gecesi’ni takip eden gündüzde, öğle ile ikindi arasında 4 rekât namaz kılınır. Her rekâtte Fâtiha-i şerîfeden sonra;

5 Âyetü’l-Kürsî,

5 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn,

5 İhlâs-ı şerîf,

5 Kul eûzü birabbi’l-felak,

5 Kul eûzü birabbi’n-nâs sûreleri okunur.

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:  25  Recep   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder