7 Şubat 2022 Pazartesi

Ashâb-ı Bedir: SÂLİM BİN UMEYR (r.a.)

 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : وَسَخَّرَ لَكُمُ الَّيْلَ وَالنَّهَارَ وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ وَالنُّجُومُ مُسَخَّرَاتٌ بِأَمْرِهِ إِنَّ فِي ذٰلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَعْقِلُونَ. (سورة النحل، ١۲)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) :  هم ( او الله ) سزين إيجن كجي ، كوندوزى ، كونشى و آي تسهر بيوردى ( خدمتنزه وردى ) . يلدزلر ده اونون أمرينه مصحردر ( بويون أكمشلردر ) . ألبتده بونده ، عقل أدن بر قوم إيجن بيوك عبرتلر واردر  . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Hem (o Allah) sizin için geceyi, gündüzü, Güneş’i ve Ay’ı teshîr buyurdu (hizmetinize verdi). Yıldızlar da onun emrine musahhardır (boyun eğmişlerdir). Elbette bunda, akıl eden bir kavim için büyük ibretler vardır.”

(Nahl Sûresi, âyet 12)

Hicrî:  06   Recep   1443 Fazilet Takvim

 

Ashâb-ı Bedir: SÂLİM BİN UMEYR (r.a.)

 

Sâlim bin Umeyr (r.a.) Hazretleri, Ensâr’dan ve Evs kabilesinin Benî Sa’lebe kolundandır. Bedir, Uhud, Hendek başta olmak üzere bütün gazâlarda Peygamber Efendimizin (s.a.v.) yanında bulunmuş ve Hazret-i Muâviye’nin (r.a.) hilâfeti zamanında vefat etmiştir.

Sâlim Hazretleri, Tebûk Gazâsı’na imkânsızlıktan dolayı iştirâk edemediği için ağlayan ve haklarında Tevbe Sûresi’nin 92. âyet-i celîlesinde -meâlen-: “Ve o kimselere de günah yoktur ki, her ne zaman kendilerine binek veresin diye sana geldikçe, ‘Sizi üzerine bindirecek bir şey bulamıyorum.’ dedin de bu uğurda sarf edecek bir şey bulamadıkları için gözleri yaş döke döke geri dönüverdiler.” diye buyurulan yedi zâttan birisidir. Bu zâtlara, çok ağlayanlar manasına gelen “Bekkâîn” de denir.

 

MUTFAĞIMIZ: BADEMLİ LEVREK (4 kişilik)

 

Malzemeler: 2 adet levrek (veya alabalık, çipura, palamut), 1 fincan ince çekilmiş badem, 2’şer kaşık sıvı yağ ve tereyağı, 1 diş sarımsak, yarım kaşık un, çeyrek bağ maydanoz, 1’er adet patates ve soğan, 1 tatlı kaşığı tuz, 1’er çay kaşığı karabiber ve kırmızı toz biber.

Yapılışı: Fileto kesilen levreklerin içi temizlenir ve kılçıkları ayıklanır. Ardından yıkanır ve kâğıt havlu ile kurulanır. Daha sonra üzerlerine tuz serpilerek bir kenara alınır. Soğan ve patates ince, yarım ay şeklinde doğranır ve bir kısmı, yağlanmış bir fırın tepsisine dizilir. Onların üstüne levrekler, iç kısımları yukarı gelecek şekilde konur. Aralara, kalan soğan ve patatesler dizilir ve üzerlerine karabiber ve kırmızı toz biber serpilir. Maydanoz ve sarımsak, çok ince bir şekilde kıyılır. Bir tavada sıvıyağ ve tereyağı kızdırılır. Önce sarımsak, kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavrulur. Daha sonra badem, yarım dakika sonra da un eklenir. Bir yandan da karıştırılmaya devam edilir. Unun kokusu çıktıktan sonra maydanoz ilave edilir. Birkaç defa daha karıştırdıktan sonra ocağın altı kapatılır. Bu sos, levreklerin üzerine sürülür. Daha sonra 180 derece ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirilir. Afiyet olsun.

Hicrî:  06  Recep   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder