19 Şubat 2022 Cumartesi

MÛSÂ ALEYHİSSELÂM’IN KIZILDENİZ’İ GEÇMESİ


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : قَالَ مُوسَى لِقَوْمِهِ اسْتَعِينُوا بِاللهِ وَاصْبِرُوا اِنَّ الْاَرْضَ لِلّٰهِ يُورِثُهَا مَنْ يَشَۤاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ. (سورة الأعراف، ١۲۸)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) :  موسى ( فرعوون ، ون نيتنى إشتب تلاشا دوشن ) قومنه ده دى كى : الله تعالى ، دان ياردم طلب أدين و ( اونلارين أزالارنه ) صبرأدينز . محقق بتون ير يوزى الله ، يندر . اونه ، قللارندان ديله دكنى وارث قلار . ( خيرلى ) عاقبت ، متقى لرندر . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Mûsâ, (Firavun’un niyetini işitip telaşa düşen) kavmine dedi ki: Allâhü Teâlâ’dan yardım talep edin ve (onların ezâlarına) sabrediniz. Muhakkak bütün yeryüzü Allâh’ındır. Ona, kullarından dilediğini vâris kılar. (Hayırlı) âkıbet, müttakîlerindir.

 (‘raf Sûresi, âyet 128)

Hicrî:  18   Recep   1443 Fazilet Takvim

 

MÛSÂ ALEYHİSSELÂM’IN KIZILDENİZ’İ GEÇMESİ

 

Mûsâ aleyhisselâm, pek çok mucizeler göstermesine rağmen, Firavun da kavmi de iman etmedi. Mısırlıların bir kısmı ise “Mûsâ’ya bu kadar fırsat verilmesin, insanların zihinlerini karıştırıyor.” diyerek Firavun’u tahrik ediyorlardı.

Benî İsrâîl kabilelerinin hepsi, Hz. Mûsâ’ya tâbi olarak tek vücut olmuşlar ve kendilerini esaretten kurtarabilecekleri bir hâle gelmişlerdi. İşte bundan dolayı Firavun da bir ara İsrâîloğullarının Mısır’dan çıkıp gitmelerine ruhsat vermişti. Sonra pişman oldu.

Mûsâ aleyhisselâm ise bir vakit tayin ederek bütün Benî İsrâîl’i geceleyin Mısır’dan çıkarıp Kızıldeniz’in kenarına götürdü. Firavun, bunu duyunca hemen askerleri ile onların arkasına düştü ve sabahleyin onlara yaklaştı. O zaman Mûsâ aleyhisselâm, asâsıyla denize vurdu. Deniz yarıldı, on iki yol açıldı. On iki kabilenin her biri bir yoldan gitti. Açılan yollara Firavun da ordusuyla girip onları takip etti.

İsrâîloğullarının tamamı Kızıldeniz’i geçince denizin suları birden eski hâline döndü ve Firavun, askerleriyle beraber boğuldu. Böylece Mûsâ (a.s.), düşmanlarına karşı zafer buldu. Benî İsrâîl ile beraber Kenan diyarına gitmek için yola düştü. Mûsâ (a.s.) ve kabilesi, Mısır’dan Kenan diyarına giderken yolda Amâlika kavminden bazılarının yurduna uğradılar. Onların öküz heykeline taptıklarını gördüler. İsrâîloğulları, her ne kadar Hz. Mûsâ’ya tâbi olmuşlarsa da Mısır’da iken gözleri buna benzer heykellere, putlara alışmış ve zihinlerinde henüz Allahü Teâlâ’nın birliği yerleşmemiş olduğundan o kavmin öküz heykellerine meylettiler. Hemen peygamberlerine:

Yâ Mûsâ, bize de onların ilahları gibi bir ilah bul!” dediler.

Hz. Mûsâ, “Siz cahil bir kavimsiniz! Onların dinleri bâtıldır. Allah’tan başka ilah olur mu? Siz, Allâhü Teâlâ Hazretlerinin verdiği nimetin kadrini ve şükrünü bilmiyorsunuz. O, sizi başka kavimlerden üstün kıldı. Firavun size eziyet eder ve oğullarınızı keserken, Allah sizi kurtardı.” diye nasihat etti.

Hicrî:  18  Recep   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder