1 Şubat 2022 Salı

RECEB AYINDA KILINACAK NAMAZ

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: خَمْسُ لَيَالٍ لَا يُرَدُّ فِيهِنَّ الدُّعَاءُ لَيْلَةُ الْجُمُعَةِ وَأَوَّلُ لَيْلَةٍ مِنْ رَجَبَ وَلَيْلَةُ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ وَلَيْلَةُ الْعِيدِ وَلَيْلَةُ النَّحْرِ. (هب)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  بش كجه واردر كى بو كجه لرده يابلان دعالر رد اولنماز : جمعه كجه سى ، رجب آينيك إلك كجه سى ، شعبان آينيك اون بشنجى ( يعنى برآت ) كجه سى ، رمضان بايرامى كجه سى وقربان بايرامى كجه سى  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellembuyurdular: “Beş gece vardır ki bu gecelerde yapılan dualar reddolunmaz: Cuma gecesi, Receb ayının ilk gecesi, Şâban ayının on beşinci (yani Berât) gecesi, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  29   Cemaziyelahir   1443 Fazilet Takvim

 

RECEB AYINDA KILINACAK NAMAZ

 

Receb-i şerîfin 1’i ile 10’u arasında 10 rekât, 11’i ile 20’si arasında 10 rekât ve 21’i ile 30’u arasında 10 rekât kılınacak Hâcet Namazı vardır. Bunların üçünün de kılınış şekli aynıdır. Yalnızca namazların sonlarında okunacak dualarda fark vardır. Bu 30 rekât namazı kılanlar, hidâyete ererler. Bu namazı kılanın kalbi ölmez. Bu 30 rekât namaz, Resûlullah Efendimizin (s.a.v) berberi Selmân-ı Pâk (r.a.) tarafından rivâyet edilmiştir. Bu namazlar, akşam namazından sonra da yatsı namazından sonra da kılınabilir. Fakat, Cuma ve Pazartesi gecelerinde ve bilhâssa teheccüd vaktinde kılınması daha faziletlidir.

Kılınışı: Hâcet Namazı’na şu niyetle başlanır: “Yâ Rabbi, teşrifleriyle dünyayı nûra gark ettiğin Efendimiz hürmetine, sevgili ayın Receb-i şerîf hürmetine, beni feyz-i ilâhîne, aff-ı ilâhîne, rızâ-yı ilâhîne nâil eyle, âbid, zâhid kullarının arasına kaydeyle, dünya ve âhiret sıkıntılarından halâs eyle, rızâ-yı şerîfin için” Allâhü Ekber.

Her rekâtte 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn, 3 İhlâs-ı şerîf okuyup 2 rekâtte bir selâm verilir. Böylece 10 rekât tamamlanır.

İlk on gün içinde kılınan namazdan sonra, 11 defa “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve Hayyün lâ yemûtü, biyedihi’l-hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr” okunup dua edilir.

İkinci on gün içinde yani Receb-i şerîfin 11’i ile 20’si arasında kılınan 10 rekâtten sonra, 11 defa: “İlâhen Vâhiden Ehaden Sameden Ferden Vitran Hayyen Kayyûmen Dâimen Ebedâ” okunup dua edilir.

• Üçüncü on gün içinde, yani Receb-i şerîfin 21’i ile 30’u arasında kılınan 10 rekâtten sonra da 11 defa: “Allâhümme lâ mânia limâ a‘tayte, velâ mu‘tıye limâ mena‘te, velâ râdde limâ kadayte, velâ mübeddile limâ hakemte, velâ yenfeu ze’l-ceddi minke’l-ceddü. Sübhâne Rabbiye’l-Aliyyi’l-a’le’l-Vehhâb, Sübhâne Rabbiye’l-Aliyyi’l-a’le’l-Vehhâb, Sübhâne Rabbiye’l-Aliyyi’l-a‘le’l-Kerîmi’l-Vehhâb, yâ Vehhâbü yâ Vehhâbü yâ Vehhâb” okunur ve dua edilir.

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:  29  Cemaziyelahir   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder