18 Şubat 2022 Cuma

MÛSÂ ALEYHİSSELÂM’IN FİRAVUN’U İMANA DAVETİ VE ASÂ MUCİZESİ


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : وَإِذْ قَالَ مُوسَى لِقَوْمِهِ يَا قَوْمِ اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللهِ عَلَيْكُمْ إِذْ جَعَلَ فِيكُمْ أَنْبِيَاءَ وَجَعَلَكُمْ مُلُوكًا وَآتَاكُمْ مَا لَمْ يُؤْتِ أَحَدًا مِنَ الْعَالَمِينَ.

(سورة المائدة، ۲٠)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) :  وبر وقت ده موسى قومنه ده دكى : أى قومم ! الله تعالى نين ، سزين أؤزرينزه اولان نعمتنى دوشونونزكى ، إيجنزدن بيغمبرلر كوندردى وسزلرى حكمدارلر يابطى وعالملردن هجبر كمسيه ورمديكنى سزلره وردى . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Ve bir vakit de Mûsâ kavmine dedi ki: Ey kavmim! Allâhü Teâlâ’nın, sizin üzerinize olan nimetini düşününüz ki; içinizden peygamberler gönderdi ve sizleri hükümdarlar yaptı ve âlemlerden hiçbir kimseye vermediğini sizlere verdi.”

(Mâide Sûresi, âyet 20)

Hicrî:  17   Recep   1443 Fazilet Takvim

 

MÛSÂ ALEYHİSSELÂM’IN FİRAVUN’U İMANA DAVETİ VE ASÂ MUCİZESİ

 

Hz. Mûsâ ve Hârûn aleyhimesselâm, Firavun’un yanına gittiler: “Âlemlerin Rabbi olan Allâhü Teâlâ, bize peygamberlik verdi ve bizi, seni dinine davet etmemiz için gönderdi.” deyip onu hak dine davet ettiler ve “İsrâîloğullarını bırak. Onları alalım, atalarımızın eski vatanı olan Kenan diyarına (Filistin’e) gidelim.” dediler.

Firavun gazaba gelip (hâşâ), “Mısır’da benden başka ilah yoktur. Eğer sen, benden başka Rab ve ilâh tanırsan seni zindana atarım!” diye Hz. Mûsâ’yı korkutmak istedi. O zaman Mûsâ aleyhisselâm asâsını yere bıraktı. Asâ, hemen büyük bir ejderha oldu, hareket etmeye başladı.

Firavun “Kâhinin haber verdiği çocuk bu olmasın!” diyerek endişeye düştü. Etrafındaki adamlarına, “Mûsâ büyük bir sihirbazdır. Mısır devletini ele geçirmek ister.” dedi. O devirde sihirbazlık pek revaçta idi. Firavun’un emriyle her tarafa haber gönderildi. Ne kadar sihirbaz varsa getirildi ve Kıbtîlerin bayram gününde bir meydanda toplanılacağı ilan edildi. On gün boyunca Mısır ahâlisi orada toplandı. Sihirbazlar meydana çıkıp “Firavun’un izzeti ve hakkı için biz galip olacağız.” diyerek sihir âletlerini, iplerini ve değneklerini ortaya attılar ve birtakım yılanlar geziyormuş gibi gösterdiler.

Mûsâ (a.s.) da hemen asâsını bıraktı. Asâ, büyük bir ejderha olup onların âlet ve edevâtını yutuverdi. Sihirbazlar bir de baktılar ki ne ip, ne değnek kalmış. Hâlbuki, Hz. Mûsâ’nın yaptığı bir sihir olsaydı onların ip ve değnek gibi âlet ve edevâtı mevcut kalmalı idi. “Bu mutlaka insan gücü dışındadır; bir mucizedir!” dediler ve Hz. Mûsâ’ya iman ettiler. Firavun, buna çok kızdı ve “Meğer Mûsâ, sizin ustanızmış. Evvelce onunla anlaşmışsınız ve İsrâîloğulları ile birlikte Mısır’ı zaptetmeye karar vermişsiniz. Ama ben, ellerinizi ve ayaklarınızı kestirip sizi hurma dallarına astıracağım.” dedi.

Onlar da “Biz, Mûsâ’nın Rabb’ine iman ettik. Biz, ancak onun affını ve merhametini isteriz.” dediler.

Hicrî:  17  Recep   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder