10 Şubat 2022 Perşembe

SULTAN ABDÜLHAMİD HAN’IN GÜNLÜK HAYATI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَثَلُ الَّذِي يَذْكُرُ رَبَّهُ وَالَّذِي لَا يَذْكُرُ رَبَّهُ مَثَلُ الْحَيِّ وَالْمَيِّتِ. (ق)‏

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  ( أى أمتم ! ) محقق كى سز ، قولايلاشترجى اولرق كوندرلدنز ، ضورلاشترجى اولرق كوندرلمدنز  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellembuyurdular: “Rabb’ini zikreden kimse ile zikretmeyen kimsenin hâli, diri ile ölünün hâli gibidir.”

(Müttefekun Aleyh; Sahîh-i Buhârî ve Müslim)

Hicrî:  09   Recep   1443 Fazilet Takvim

 

SULTAN ABDÜLHAMİD HAN’IN GÜNLÜK HAYATI

 

Sultan İkinci Abdülhamid Han, pek erken uyanır, boy abdestini alırdı. Sabah namazını edâ eder, Kur’ân-ı Kerîm ve evrâdını okuduktan sonra işe başlardı.

Sonra kahvaltı edip, kahvesini içer ve bir gün evvel gelen veya gece gelip acil cevaplanması gereken evrakı okumaya ve incelemeye koyulurdu.

Harem bahçesi kapısının açılmasını emreder, padişahın hizmetinde olan vazifeliler, padişahın dairesine gidip-gelmeye başlardı.

Her gün Avrupa’dan gelen gazeteleri dikkatle okur, takip edeceği husûsları ayırır, dikkatini çeken makaleleri tercüme ettirirdi.

Yerli gazeteleri de gözden kaçırmazdı. Kısacası, günün her dakikası bir işle meşgul olurdu.

Savaş veya başka bir dert ortaya çıkarsa, gece sabahlara kadar uyumaz ve işi takip edenleri de uyutmazdı. İstirahat zamanı; yemek vakitleri ve biraz kaylule (öğlen uykusu) ile namaz araları idi.

Sultan Abdülhamid Han, yemeklerini erken yerdi. Gıdası bol ve sağlıklı yemekler yerdi.

Merhum Hakan, hayâ sahibi olduğu için kimsenin yanında çoraplarını dahi çıkarmamıştır. Bu sebeple ayaklarının bile görülmemiş olduğu, senelerce husûsî hizmetinde bulunanlardan nakledilmiştir.

Sultan Abdülhamid Han, okumayı hiçbir zaman terk etmemiştir.

Cömertti, ihsan ve hediyeleri boldu. Ecnebi devlet adamlarına verdiği kıymetli hediyeler ile birçok memleketi kurtarmıştı. Aleyhinde bulunanlara, rütbe, nişan, para ihsan ederek onların isyanlarını yatıştırır ve insanları kendisine çekerdi.

Fakirlere para, zayıflara ve hastalara doktor göndermek gibi iyiliklerle onları sevindirirdi. Mekteplere ve medreselere nakdî yardımda bulunmak âdetiydi.

Hicrî:  09  Recep   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder