قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّمَا بُعِثْتُمْ مُيَسِّرِينَ وَلَمْ تُبْعَثُوا مُعَسِّرِينَ. (خ)
رسول الله ( ﷺ ) بيوردولر : ( أى أمتم ! ) محقق كى سز ، قولايلاشترجى اولرق كوندرلدنز ، ضورلاشترجى اولرق كوندرلمدنز . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellembuyurdular: “(Ey ümmetim!) Muhakkak ki siz, kolaylaştırıcı olarak gönderildiniz, zorlaştırıcı olarak gönderilmediniz.”
(Sahîh-i Buhârî)
Hicrî: 08 Recep 1443 Fazilet Takvim
ÖMER BİN ABDÜLAZÎZ’İN SÜNNET HASSÂSİYETİ
Ömer bin Abdülazîz rahimehullah, halifeliğinin ilk zamanlarında valilerine, sünnetleri ihyâ edip bidatleri yok etmelerini emretmişti.
Bir hutbesinde şöyle demiştir:
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, birçok husûsu sünnet kıldı. Ondan sonra gelen Hulefâ-yı Râşidîn (Hazret-i Ebûbekir, Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman ve Hazret-i Ali radıyallâhü anhüm) de birtakım sünnetleri izhâr ettiler. İşte bunların tamamını kabul etmek Allâh’ın kitabını tasdik, ibadetleri kemâliyle yapmak ve Allâh’ın dinini takviye etmek demektir. Hiç kimsenin bunları değiştirmeye hakkı yoktur. Bunlara muhalif hiçbir görüş, Müslümanlar nazarında, aslâ kabul görmeyecektir.
Her kim onların sünnetlerine uyarsa hidayet bulur. Her kim bu sünnetler ile hakkı ararsa hakka kavuşur. Her kim de onlara muhalefet edip müminlerin yolundan başkasına tâbi olursa cehennemi boylar.
Nisâ Sûresi’nin 115. âyet-i celîlesinde -meâlen-: “Her kim de kendisine, doğru yol belli olduktan sonra Peygambere muhalefette bulunur ve müminlerin yolunun gayrısına giderse, biz, onu gittiğine bırakırız ve kendisine cehennemi boylatırız ki o ne fena gidiştir.” buyurulmuştur.
Dînî Tabirlerden: İTİKÂD
İtikâd, lügatte bir şeye inanmak, onun varlığına veya yokluğuna kalben karar vermektir.
Dinimizde -ıstılah olarak- itikâd ise; Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in haber vermiş olduğu şeylere, haber verdiği şekilde kalben inanmak ve onları tasdik etmektir. Meleklere inanmak, âhiret gününe ait haberlere inanmak gibi.
Her Müslüman, Ehl-i Sünnet ve’l-Cemâat üzere itikâdını güzelce öğrenmelidir.
Hicrî: 08 Recep 1443 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder