25 Ekim 2017 Çarşamba

İNSAN, İHSANIN KULUDUR”



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: تَهَادَوْا تَزْدَادُوا حُبًّا. (فيض)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   هديه لشنزكى سوكنز زيادلشسين ."

Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Hediyeleşiniz ki sevginiz ziyâdeleşsin.” 
(Hadîs-i Şerîf, Feyzu’l-Kadîr)
Hicrî:   04 Safer  1439  Fazilet Takvimi 

“İNSAN, İHSANIN KULUDUR”


Ülfet ve muhabbetin sebeplerinden birisi de ihsandır. İhsan: Bir maksat ve karşılık beklemeksizin malını güzel ve dinin emrettiği yahut tavsiye ettiği yere sarf etmek, harcamaktır. İnsanlara ihsanda bulunmak, ihtiyaçlarında yardım etmek muhabbete vesile olur.
Cenâb-ı Hak “İyilik ve takvâ husûsunda birbirinizle yardımlaşınız.” meâlindeki Mâide sûresinin 2. âyet-i celîlesi ile kullarını iyilik ve ihsâna davet buyurmuş, onu takvâ ile beraber zikrederek bu hasletlerin faziletini bir kat daha ziyâdeleştirmiştir. Çünkü takvâda Allâhü Teâlâ’nın rızâsı; iyilik ve ihsanda ise insanların rızâsı olduğu muhakkak olmakla her iki rızâyı kazanan kişinin iki cihan saâdetine kavuşacağı âşikârdır. Bu sebeple bu âyet-i celîle kulları her iki saâdetin kazanılmasına davet etmektedir. Abdullah İbn-i Mes'ûd (r.a.) buyurdu ki:
“Resûlullah (s.a.v) Efendimizden işittim. ‘İnsanların kalpleri kendisine ihsan edene muhabbet, fenâlık edene de buğz (düşmanlık) etmeye müsait yaratılmıştır.’ buyurdular.” Cenâb-ı Hak, Dâvûd Aleyhisselâm’a şöyle vahyetti: “Yâ Dâvûd, benim nimetlerimi sayıp kullarıma hatırlat ki bana muhabbet etsinler. Çünkü onlar, ihsan ve iyiliğini görmedikleri kimseye muhabbet ve itâat göstermezler.” Evliyaullah demiştir ki: “Kerem ve ihsan malın bekçisidir. İhsanda bulunan büyüklüğe mazhar olur. Biraz daha çok veren kat kat karşılığını alır. Kişinin iyilik ve ihsânı kendisini düşmanlarına bile sevdirir. Hâlbuki bunun aksi ise kişiyi evlâdına bile nefret ettirir. Malın iyisi hür insanı köle kılar. Amellerin hayırlısı da şükre sebep olandır.” 
(Edebü'd-Dünya Ve'd-din)

BEYİT:

İnsâna sadâkat yaraşır görse de ikrâh
Yardımcısıdır doğruların Hazret-i Allâh
Ziya Paşa
Hicrî:   04 Safer  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder