15 Ekim 2017 Pazar

EN HAYIRLI ZENGİNLİK KANÂATTİR”



إِنَّ رَجُلًا قَالَ لِلنَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَيُّ الْمُؤْمِنِينَ أَفْضَلُ؟ قَالَ: أَحْسَنُهُمْ خُلُقًا قَالَ: فَأَيُّ الْمُؤْمِنِينَ أَكْيَسُ؟ قَالَ: أَكْثَرُهُمْ لِلْمَوْتِ ذِكْرًا وَأَحْسَنُهُمْ لَهُ اِسْتِعْدَادًا, أُولَئِكَ الْأَكْيَاسُ. (هب)
بر آدام يارسول الله مؤمن لريك أك فضيلتللرى كملردر ؟ " ديه صوردى . بيغمبر أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  "  آحلاقى أك كوزل اولانلردر ." بيوردولر ." مؤمنلريك أك عقللسى كملردر ؟ "  ديه صوردى .  اؤلومى أك جوق حاطرلايانلر و اونه أك كوزل شكلده حاضرلق يابانلردر .  إشده أك عقللى اولانلر بونلردر ."  بيوردولر .
Bir adam “Yâ Resûlullah mü’minlerin en faziletlileri kimlerdir?” diye sordu. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Ahlâkı en güzel olanlardır.” buyurdular. “Mü’minlerin en akıllısı kimlerdir?” diye sordu. “Ölümü en çok hatırlayanlar ve ona en güzel şekilde hazırlık yapanlardır. İşte en akıllı olanlar bunlardır.” buyurdular.
Hicrî:   25 Muharrem 1439  Fazilet Takvimi 

“EN HAYIRLI ZENGİNLİK KANÂATTİR”


Îsâ Aleyhisselâm buyurmuştur ki:
“Muhakkak mal sâhibi şu üç halden biriyle hallenir:
Ya malı helâlinden kazanmamıştır veya hakkı olan yerden onu menetmiş (zekât ve sadaka vermemiş)tir. Yahut mal, sahibini Rabbine ibâdetten alıkoymuş, onun sâlihlerden olmasına mani olmuştur.”
Hadîs-i Kudsî'de: “Ey Âdemoğlu! İnfâk et, ben de sana infâk edeyim” buyurulmuştur. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:
“Zenginlik mal çokluğu değildir. Asıl zenginlik gönül zenginliğidir.”
“Allâh'ın takdîrine ve taksimine razı ol, insanların en zengini olursun.
Allâh'ın sana farz kıldıklarını işle, insanların en âbidi olursun.
Allâh'ın haram kıldıklarından sakın, insanların en vera‘lısı ve takvâlısı olursun.”
Evs bin Hârise (radıyallâhü anh): “En hayırlı zenginlik kanâat, en fena fakirlik insanlara mal için boyun eğmektir” demiştir.
Fudayl bin lyâz (rah.) buyurdular: “Hakîkî zengin ve fakîr, Cenâb-ı Hakk’ın huzurunda meydana çıkar. Dünyada çektiği fakirlik kişinin şekâvetinden dolayı olmadığı gibi refâh ve bolluk da saadetinden dolayı değildir. Hakîkî bahtsız, âhirette menzili cehennem olandır, kurtulan da cehennemden kurtulandır.
Ca‘fer-i Sâdık Hazretleri buyurdular: “Her kimi Allâhü Teâlâ, isyan sefâletinden itâat izzetine yükseltirse, onu malsız zengin, dostsuz çevre sâhibi, aşîretsiz îtibar sahibi kılmıştır.”
Şükür zenginliğin süsü, sabır ve iffetli olmak da (insanlardan bir şey istememek de) fakirliğin süsüdür. Allâhü Teâlâ'nın hakkını zenginlikte de fakirlikte de yerine getirmek lâzımdır. Bu hak zenginlikte şükür ve cömertlik, fakirlikte ise sabır ve iffettir.
(el-Makdisî, el-Âdâbü'ş-Şer'ıyye)
Hicrî:   25 Muharrem 1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder