16 Ekim 2017 Pazartesi

ÇOK YİYEN İBÂDETTEN LEZZET ALAMAZ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا مَلَأَ آدَمِيٌّ وِعَاءً شَرًّا مِنْ بَطْنٍ بِحَسْبِ ابْنِ آدَمَ أُكُلَاتٌ يُقِمْنَ صُلْبَهُ فَإِنْ كَانَ لَا مَحَالَةَ فَثُلُثٌ لِطَعَامِهِ وَثُلُثٌ لِشَرَابِهِ وَثُلُثٌ لِنَفَسِهِ. (ت)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   إنسان اوغلى معده سندن دها ضرارلى بر قاب دولدورمامشدر . إنسان اوغلونه بلنى دوغرولتاجق بر قاج لوقمه كافى در . مطلقه يمه سى كره كرسه ، معده سنين اؤجده برنى يمكه ، اوجده برنى إجميه ، اؤجده برنى ده نَفَسْ آليب وَرْمَيه براقمالى در .
Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İnsanoğlu midesinden daha zararlı bir kap doldurmamıştır. İnsanoğluna belini doğrultacak birkaç lokma kâfîdir. Mutlaka yemesi gerekirse, midesinin üçte birini yemeğe, üçte birini içmeye, üçte birini de nefes alıp vermeye bırakmalıdır
Hicrî:   26 Muharrem 1439  Fazilet Takvimi 

ÇOK YİYEN İBÂDETTEN LEZZET ALAMAZ


Zünnûn-i Mısrî Hazretleri: “Midesi yemekle dolu olan kimsede hikmet durmaz” buyurmuştur.
İbrahim bin Edhem (k.s.) anlattı:
Lübân dağında pek çok evliyâullah ile görüştüm. Hepsi bana dediler ki: “İnsanlara şu dört şeyi nasîhat et:
•    Çok yiyen ibâdet lezzetini hissedemez.
•    Çok uyuyan ömrünün bereketini göremez.
•    Dâima insanları razı etmek için çalışan Rabbi'nin rızasına kavuşamaz. Her iş Allah rızâsı için olmalıdır.
•    Mâlâyânî ve fuzûlî kelâmı (boş sözü) çok olan dînini koruyamaz. Yani çok konuşanın hatası da çok olur, bilmeden küfre düşürecek bir söz söyleyip -Allah saklasın-dinden bile çıkabilir.”
Evliyâdan Sehl-i Tüsterî Hazretleri: “Bu dört şeye riâyet eden bütün hayırlara kavuşur” buyurmuştur.
Evliyâdan bazıları “Açlık bizim sermayemizdir” demişlerdir. Yani kalbin kasvetten, katılaşmaktan kurtulması, ibâdetin lezzeti ve ledünnî ilim hep oruçla ve sabırla elde edilir, demektir.
Lâkin burada kasdedilen az yemek, vücudu zayıflatan ve ibâdetten âciz bırakan açlık değildir. Zira insanın vücudu onun bineğidir, ona yumuşak davranmak gerektir. (Hâdimî, Eyyühe’l-Veled Şerhi)

MUTFAĞIMIZ: MUHALLEBİ
Malzemeler:
  •  
  • 1 kg süt (5 su bardağı)
  • 1'er yemek kaşığı un, nişasta ve tereyağı 3'er yemek kaşığı pirinç unu ve kakao 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya.
Hazırlanışı: Sütün yarısı kaynatılır, içerisine şeker atılır. Diğer yarısının içine un, pirinç unu, nişasta, kakao konur ve iyice karıştırdıktan sonra ağır ağır kaynayan sütün içine dökülür. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Tereyağı ve vanilya konulur. Kâselere konarak soğuması beklenir. Üzeri hindistan cevizi vb. şeyler ile süslenerek ikram edilir.
Hicrî:   26 Muharrem 1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder