14 Ekim 2017 Cumartesi

ŞEYHÜLİSLAM MEHMED EFENDİ’NİN ZEKÂSI



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّكُمْ لَا تَسَعُونَ النَّاسَ بِأَمْوَالِكُمْ وَلَكِنْ يَسَعُهُمْ مِنْكُمْ بَسْطُ الْوَجْهِ وَحُسْنُ الْخُلُقِ. (هب)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   سزيك ماللرينز إنسانلرى ممنون أتميه يتمز آنجق اونلرى سزين كولر يوز و كوزل آحلاقنز ممنون أدر ."
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Sizin mallarınız insanları memnun etmeye yetmez. Ancak onları sizin güler yüz ve güzel ahlâkınız memnun eder.” 
(Hadîs-i Şerîf, Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   24 Muharrem 1439  Fazilet Takvimi 

ORUÇLUNUN RIZKI CENNETTE

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir gün yemek yerlerken Bilâl-i Habeşî (radıyallâhü anh) geldi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Yâ Bilal, buyur yemek ye.” buyurdular. Bilâl-i Habeşî (r.a.) “Yâ Resûlallah, ben oruçluyum.” deyince Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:
“Biz rızkımızı yiyelim. Bilâl'in rızkı da cennettedir. Bir oruçlu, yemek yiyen bir topluluğun yanında bulunduğu zaman bütün âzâları Allâhü Teâlâ'yı tesbih eder, melekler de ona istiğfar ederler ve ‘Allâhım, onu bağışla. Allâhım o bu mecliste olduğu müddetçe ona rahmetinle muâmele eyle.' diye duâ ederler.”
(Tenbîhu'l-Gâfilîn)

ŞEYHÜLİSLAM MEHMED EFENDİ’NİN ZEKÂSI

Hoca Sa‘düddin Efendi'nin büyük oğlu Mehmed Efendi (vefatı 1615) 24'ncü Osmanlı şeyhülislamıdır. Yüksek ilim ve zekâsında, verâ ve takvâ sahibi olduğunda ittifak vardır. Fıkhî bütün meselelerin tamamı zihninde hep hazır bulunurdu. Hâfızası dillere destan idi.
Muhibbî Muhammed Emin, “Hulâsatü'l-Eser” kitabında şöyle anlattı:
Şeyhulislam Mehmed Efendi, bir gün kendisine âit bir bahçeye gitmek üzere kayığa biner. Fetvâ emîni de yanında bulunmaktadır. Fetvâların verilme zamanı da yaklaşmış olduğundan Şeyhulislam fetvâ eminine:
“Şu sualleri çıkar ve bana oku, cevaplarını zihnimde hazırlayayım, bahçeye vardığımızda sana yazmakta kolaylık olur” der.
Fetvâ emîni kağıtları çıkarıp suallerin tamamını ona okur. Her bir sual kâğıdını okudukça önüne koymaktadır. Bu sırada aniden esen şidddetli bir rüzgar bütün kağıtları alıp denize atar. Fetvâ emîni heyecan ve endişeye kapılınca, Şeyhulislam:
“Canını sıkma, sana söyleyeceklerimi yaz” der. Sonra yüze yakın meselenin tamamını noksansız olarak ona yazdırır.
Ümmet-i Muhammed'den ilminin genişliği ve hâfızasının kuvvetiyle meşhûr nice zâtlar vardır ki onların hayatlarını okumayanlar fevkalâde hallerine inanmakta güçlük çekerler.
Hicrî:   24 Muharrem 1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder