قَالَ
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ بَرَّ وَالِدَيْهِ طُوبَى
لَهُ زَادَ اللهُ فِي عُمْرِهِ. (ك)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر
." آنه و
باباسينه إيلك يابانه مجده لر اولسون كى الله تعالى اونون اؤمرونى اوزاتر ."
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve
sellem) buyurdular: “Ana ve babasına iyilik yapana müjdeler olsun ki
Allâhü Teâlâ onun ömrünü uzatır.”
(Hadîs-i Şerîf, Hâkim el-Müstedrek)
Hicrî: 27 Muharrem 1439 Fazilet
Takvimi
TÂBİÎNİN HAYIRLISI: ÜVEYS EL-KARENÎ
Yemenli bir hac kâfilesi Hazret-i Ömer Efendimizi (r.a.) ziyarete gelmişlerdi. Hazret-i Ömer (r.a.): “İçinizde Üveys bin Âmir var mıdır?” diye sordu. Sonra içlerinden birine “Sen Üveys'sin!” buyurdular. O da: “Evet, benim.” dedi.
Hazret-i Ömer (r.anh): “Senin vâliden Yemen'de hayatta mıdır?” diye sordu. Üveys (r.a.): “Evet” dedi.
Hazret-i Ömer (r.a.) buyurdu ki: “Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Murâdî Kabilesinden Üveys bin Âmir'in Yemen'den bir grup ile geleceğini, baras (alaca) hastalığından Allâh'ın izniyle şifâ bulup vücudunda ondan bir gümüş para büyüklüğü kadar bir alâmet kaldığını, annesine tam itâati sebebiyle her ne istese Allah katında kabul olunacağını ve duâsını almaya gücüm yeter ise ondan duâ istememi bana emir buyurmuşlar idi.”
Daha sonra Üveys Hazretlerine nereye gideceklerini sormuş ve Kûfe'ye gideceği cevabını alınca Hazret-i Ömer (r.a.):
“Kûfe'nin vâlisine senin için bir mektup yazayım mı?” dedi. Hz. Üveys insanların itibarından uzak kalmayı tercih ettiğinden mektup almamıştır.
Sonraki senenin Hac mevsiminde, bir takım eşrâf ile Kûfe'den hacca gelmiş olan bir adama Hazret-i Ömer (r.a.), Hz. Üveys'i sormuş. O zât: “Ben onu pek az ve kıymetsiz eşyasıyla beraber köhne bir evin kenarında görmüştüm.” cevabını vermiş. Hazret-i Ömer (r.a.), Peygamber Efendimizin, Yemen'den daha önce gelenlere rivâyet ettiği hadîs-i şerîfini tekrarladı. Bu zât Üveys'e (r.anh) giderek kendisi için Cenâb-ı Hak'tan mağfiret dilemesini ricâ etti. Hz. Üveys:
“Hayırlı bir seferden dönmüşsün, sen benim için istiğfar et.” dedi. Adam tekrar “Sen benim için mağfiret talep et.” diye cevap verdi. Hz. Üveys “Hayır, sen hayırlı bir seferden dönmüşsün, senin bana istiğfar etmen gerekir.” dedikten sonra, “Hazret-i Ömer (r.a.) ile karşılaştın mı?” diye sordu. O adam da “Evet, görüştüm. Kendisi için istiğfâr etmenizi arzu ediyor.” dedi.
Bu konuşma esnasında insanların kendisine baktığını görünce oradan uzaklaştı.”
(Sahîh-i Müslim)
Hicrî: 27 Muharrem 1439 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder