3 Eylül 2017 Pazar

GÜZEL AHLÂK NUMÛNELERİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَا يَحِلُّ لِمُسْلِمٍ أَنْ يَهْجُرَ أَخَاهُ فَوْقَ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ. (ق)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   بر مسلمانين ( دين ) قردشنه اؤج كوندن فضله دارغين قالماسى حلال اولماز .
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Bir Müslümanın(din) kardeşine üç günden fazla dargın kalması helâl olmaz.” 
(Hadîs-i Şerîf, Müttefekun aleyh)
Hicrî:   12  Zilhicce 1438  Fazilet Takvimi 

GÜZEL AHLÂK NUMÛNELERİ


Bir gün Hazret-i Ali'nin oğulları Hz. Hüseyin ile kardeşi Muhammed bin Hanefiyye (r.anhümâ) bir meselede anlaşamayıp darıldılar. Muhammed bin Hanefiyye (r.a.) eve varınca bir kâğıt alıp kardeşi Hüseyin'e (r.a.) şu mektubu yazdı:
“Bismillâhirrahmânirrahîm. Senin şeref ve faziletin, benim ulaşamayacağım kadar büyüktür. Evet, her ikimizin babası da Ali'dir. Bu hususta kimsenin birbirine; ne senin bana, ne de benim sana üstünlüğüm yoktur. Fakat benim annem Benî Hanefiyye'den bir kadındır. Senin annen ise Resûlüllâh'ın (s.a.v.) kızı Hz. Fâtıma'dır. Şayet yeryüzü benim annem gibi kadınlarla dolu olsa yine de senin annenin faziletine denk olamazlardı. Sana gönderdiğim bu mektubumu okur okumaz elbiseni ve ayakkabını giy, gel, barışalım. Barışmak için önce gelenin faziletine sen benden daha layık olduğun için sen gel. Vesselam.”
Mektubu alan Hz. Hüseyin (r.a.) hemen hazırlanıp kardeşi Muhammed'in yanına geldi ve barıştılar. (Nihâyetü'l-Ereb, Nüveyrî)

NÜKTE: İNŞALLAH BENİM!

Bir kadın, her ne iş yapacak olsa, “İnşallah şöyle yapacağım, inşallah böyle yapacağım!” demeyi âdet edinmişti. Bağ bozumu zamanı bir akşam kocası,
“Yarın gidip bağ bozmaya başlayacağım!” demiş. Karısı âdeti üzere, “İnşallah” deyince adam sinirlenip,
“Meyveler oldu, fırtınalar geçti, bunun artık kısmeti mi kaldı, vakit tamamdır” diyerek ertesi günü bağa gider. Mahsulü hayvanlara yükletip köye dönerken yolda bir fırtına çıkar. Şiddetli bir yağmur yağar, sel olur! Adam, hayvanları yolda bırakır ve bir mağaraya sığınır. Hayvanları ve mahsulleri sel alıp götürür. Hava açılınca mağaradan çıkıp endişe ve korku ile eve gelir, kapıyı çalar. Karısı,
-    Kim o? diye seslenince:
-    İnşallah benim!.. der.
Hicrî:   12  Zilhicce 1438  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder