10 Eylül 2017 Pazar

ÂLİMİN UYKUSU İBÂDETTİR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ دَعَا إِلَى هُدًى كَانَ لَهُ مِنَ الْأَجْرِ مِثْلُ أُجُورِ مَنْ يَتَّبِعُهُ لَا يَنْقُصُ ذَلِكَ مِنْ أُجُورِهِمْ شَيْئًا. (ت)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   إنسانلرى هدايته ( إنكاردان إيمانه ، عصياندان إطاعته و غفلتدن اويانمايه ) جاغران كمسيه ، كندسينه اويانلرين ثوابى قدار ثواب وريلر . بو اونلرين ثوابندان ده بر شى أكسلتمز ."
Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İnsanları hidâyete (inkârdan îmâna, isyandan itâate ve gafletten uyanmaya) çağıran kimseye, kendisine uyanların sevâbı kadar sevap verilir. Bu onların sevâbından da bir şey eksiltmez.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   15  Zilhicce 1438  Fazilet Takvimi 

ÂLİMİN UYKUSU İBÂDETTİR


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
Allâhü Teâlâ, ilim yolunda ayağı tozlanan kimsenin cesedini cehenneme haram kılar. Melekler ona istiğfar ederler. İlim öğrenirken ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Kabri cennet bahçelerinden bir bahçe olur, gözün görebildiği kadar genişletilir. Sağındaki kırk kabir, solundaki kırk kabir, önündeki kırk kabir ve arkasındaki kırk kabir komşularına nur olur.
Âlimin uykusu ibâdettir, ilim müzakeresi tesbihtir, nefesi sadakadır.
Âlime ihanet eden (onu hor görüp hakaret eden), ilme ihanet etmiş olur. İlme ihanet eden Peygamber'e ihanet etmiş olur. Peygamber'e ihanet eden Cebrâil Aleyhisselâm'a ihanet etmiş olur. Cebrail Aleyhisselâm'a ihanet eden Allâhü Teâlâ'ya ihanet etmiş olur. Kim de Allâhü Teâlâ'ya ihanet ederse kıyâmet gününde Allâhü Teâlâ ona azab eder. (Tefsîr-i Kebîr)
                                                 
TEKNOLOJİNİN ZARARLARINDAN KORUNMAK

Cep telefonu, televizyon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlar hayatın her safhasına girmiştir. Bu cihazların birçok kolaylıkları yanında zararları da vardır. Zararların başında, maneviyatı yani inanç ve ahlâkı bozan film ve oyunlar gelmektedir. Bu cihazları kullanma bağımlılık hâline gelirse çevreden uzaklaşmaya; çocukların derslerine, anne babanın ise ailesine ayırdığı zamanının azalmasına sebep olmaktadır. Bağımlılık derecesinde cep telefonu, televizyon veya bilgisayar başında olan anne ve babalar çocukları ile sağlıklı iletişim kuramaz, onlara kötü bir örnek olmuş olur.
Çocukların cep telefonu, televizyon, tablet ve bilgisayar ile meşguliyetlerini belli bir program dâhilinde, belirli saatlerle sınırlandırmalı, bu zaman ayarlaması çocukla veya gençle birlikte yapılmalı ve her zaman uyulmalıdır. Çocuklarımızı yetiştirirken ölçülü olmalıdır. Çocukların kullandığı internet siteleri, oynadığı oyunlar yaşına, psikolojik ve sosyal gelişimine uygun olmalı ve dozunda kalmalıdır. Her zaman kontrol edilmeli ve çocuklar da kontrol edildiğini bilmelidir.
Tahsil hayatı, çocuklar ve gençlerin hayatlarına şekil veren çok mühim unsurlardır. Onları zararlı şeylere maruz bırakmamalı, dünya ve âhiretlerini kazanmalarını sağlamalıyız.
Hicrî:   15  Zilhicce 1438  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder