قَالَ
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ بَكَى مِنْ خَشْيَةِ اللهِ
غَفَرَ اللهُ لَهُ. (كنز)
رسول
الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر ." الله
قورقوسون دان آغلايان كمسي الله تعالى باغشلر ."
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve
sellem) buyurdular: “Allah korkusundan ağlayan kimseyi Allâhü Teâlâ
bağışlar.”
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî: 07 Muharrem 1439 Fazilet
Takvimi
“ALLAH’TAN KORKANDAN HER ŞEY KORKAR”
Tâbiînin büyüklerinden Hasan-ı Basrî Hazretleri, Irak valisi Ömer bin Hübeyre'ye şöyle nasîhat etti:
“Ey Ömer bin Hübeyre! Eğer sen Allâhü Teâlâ'dan korkarsan, o seni
korktuğun her kimseden korur. Korktuğun kimseler ise seni Allâhü
Teâlâ'dan aslâ koruyamazlar.
Ey Ömer! Ben bu ümmetin en büyükleri olan Ashâb-ı Kirâm
Efendilerimizden nicelerine yetiştim. Vallâhi dünyâ bütün varlığı ile
kendilerine yöneldiği halde onlar dünyâdan kaçıyorlardı. Hâlbuki siz
dünyâyı, dünyanın onları istediği gibi istiyorsunuz, dünyâ da onların
kendisinden kaçtığı gibi sizden kaçıyor.
Ey Ömer! Ben seni Allâhü Teâlâ'nın seni korkuttuğu bir makâm (kıyâmet
günü Cenâb-ı Hakk'ın huzurunda hesâb vermek için duracağın gün) ile
korkutuyorum! O günü aslâ hatırından çıkarma!
Ey Ömer! Eğer sen Allâhü Teâlâ'ya itâat edersen, seni insanların
şerlerinden muhâfaza eder. Eğer sen Allâhü Teâlâ'ya isyânda insanlarla
birlikte olursan, Cenâb-ı Hak seni insanlara havâle eder, onlar ise sana
asla acımazlar." (Nahvü’l-Kulûb, İmâm Kuşeyrî)
MUTFAĞIMIZ: Aşure
Malzemeler: 1 kg döğme buğday, 2 kg şeker, yarım kg nohut, yarım kg
kuru fasulye, yarım kg kuru üzüm, 1 su bardağı pirinç, 1 su bardağı ince
doğranmış kuru incir, 1 su bardağı ince doğranmış kuru kayısı, 3 tane
ince doğranmış elma, 1 su bardağı ceviz, 1 su bardağı nar, biraz tarçın,
1 su bardağı fındık, 1 paket çam fıstığı, 1 paket kuş üzümü.
Yapılışı: Buğday akşamdan pişirilir. Nohut, kuru fasulye, kuru üzüm
akşamdan ıslatılır. Ertesi gün ayrı ayrı haşlanır suları süzülür. Bütün
malzeme büyük bir tencerede karıştırılır, aşurenin kıvamına göre su
ilâve edilir.
Kaynamaya başlayınca incir, kayısı, elma ve şeker katılır ve bal
rengine gelinceye kadar pişirildikten sonra aşure bekletilmeden kâselere
boşaltılıp üzeri ceviz, fındık, nar, fıstık ve tarçınla süslenir.
Bu malzemeden takriben 40-50 kişilik aşure çıkar.
Hicrî: 07 Muharrem 1439 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder