26 Eylül 2017 Salı

İNSANLARIN HAYIRLISI AİLESİNE HAYIRLI OLANDIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ الْمُؤْمِنَ مِنْ أَهْلِ الْإِيمَانِ بِمَنْزِلَةِ الرَّأْسِ مِنَ الْجَسَدِ يَأْلَمُ الْمُؤْمِنُ لِأَهْلِ الْإِيمَانِ كَمَا يَأْلَمُ الْجَسَدُ لِمَا فِي الرَّأْسِ. (حم)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   محقق ( كامل ) مؤمنلردن هربرى بدن ده كى باش كبى در . نصلكى بدن باشده كى بر آغريدان دولاي آجى دويارسه . مؤمن ده إيمان أهل ( نين باشنه كلن صقنطى ) دان دولاي ألم دويار ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Muhakkak (kâmil) mü’minlerden her biri bedendeki başgibidir. Nasıl ki beden baştaki bir ağrıdan dolayı acı duyarsa, mü’min de îmân ehli(nin başına gelen sıkıntı)dan dolayı elem duyar.” 
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   06 Muharrem 1439  Fazilet Takvimi 

İNSANLARIN HAYIRLISI AİLESİNE HAYIRLI OLANDIR


Mü'min, hanımına karşı iyi huylu olmalı; onunla hoş sohbet etmeli, tatlı dille konuşmalıdır. Nitekim hadîs-i şerîfte: “İnsanların hayırlısı, ailesine hayırlı ve faydalı olan kimsedir.” buyrulmuştur.
Evine gelince hanımına selâm verip hâlini sormalı, şefkatle gönlünü almalıdır. Çünkü o evinde kendisinin dert ortağı, üzüntülü zamanında teselli veren hayat arkadaşıdır.
Çocukların terbiyesinde hanımına yardım etmelidir. Onu asla dövmemeli, dünya işlerindeki kusurlarından dolayı kötü söz söylememeli; yumuşaklıkla idare etmelidir.
Hanımına Kur'ân-ı Kerîm okumayı, dînin farzlarını ve edeblerini öğretmelidir.
Hanımı güzel huylu olup her hizmetini seve seve yaparsa ona duâ etmeli, Allâh'a da şükür ve hamd etmelidir. Çünkü erkek için iyi bir hanım, şükrü edâ edilemeyen bir nimettir.
Hanımının gizli hallerini ve ayıplarını herkesten saklamalı, hanımı kızınca susmalıdır. Bu tavır onun pişman olup özür dilemesine sebep olur.
Evin idaresi ve geçimi hususunda hanımıyla istişare etmeli, hanımını alakadar etmeyen sıkıntılarını ona anlatıp üzmemelidir
Hanımının yüzüne karşı ve arkasından hayır duâ etmelidir. (E. İbrahim Hakkı, Marifetname)

İYİ GEÇİNMENİN BAZI EDEPLERİ

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Kocası kendisinden râzı olarak ölen kadın cennete girer” buyurdular. (Sünen-i Tirmizî)
Kadın, kocası içeri girdiğinde ayağa kalkmalı, güler yüzle karşılamalı, “Merhaba efendim, hoş geldiniz!” demelidir. Ceketini ve elinde bir şey varsa onu almalıdır.
Kocasının meşru emirlerine itâat etmeli, ondan izinsiz evinden bir yere gitmemeli; izinsiz (nâfile) oruç tutmamalıdır.
Malını ve güzelliğini kocasının başına kakmamalıdır.
Kocasının yemeğini hazırlamalı, elbiselerini temizlemelidir.
Sesini kocasının sesinden fazla yükseltmemeli; kocasına eziyet etmemelidir. Kocasını yüzüne karşı ve arkasından övmeli ve ona duâ etmelidir.
Kadın, kocasının ırzını ve malını korumalıdır. (Marifetname)
Hicrî:   06 Muharrem 1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder