28 Eylül 2017 Perşembe

AKSIRANA ‘YERHAMÜKELLÂH’ DEMEK MÜSTEHAPTIR




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا عَطَسَ أَحَدُكُمْ وَحَمِدَ اللهَ كَانَ حَقًّا عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ سَمِعَهُ أَنْ يَقُولَ لَهُ يَرْحَمُكَ اللهُ. (خ)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   برينز آقسريب ! ألحمدلله !  دديكنده  ! يرحمك الله ! دمك اونى إشتن هر مسلمان اؤزرنده بر حقدر ."
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Biriniz aksırıp ‘Elhamdüllillah’ dediğinde ‘Yerhamükellâh’ demek onu işiten her Müslüman üzerinde bir haktır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Buhârî)
Hicrî:   11 Muharrem 1439  Fazilet Takvimi 

AKSIRANA ‘YERHAMÜKELLÂH’ DEMEK MÜSTEHAPTIR


Teşmît: Bir kimsenin doğru yolda olması için duâ etmektir. Aksıran “Elhamdülillâh” der, onu işiten de “Yerhamükellâh” diye duâ eder. Bu müstehaptır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Biriniz aksırdığı vakit ‘elhamdülillâh' desin. Din kardeşi veya arkadaşı ona ‘yerhamükellâh' desin. O da ‘Yehdîkümüllâhü ve yuslihu bâleküm' desin.” (Allah size hidâyet versin ve hâlinizi ıslâh etsin) (S. Buhârî)
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular ki:
“Müslümanın Müslüman üzerindeki hakkı altıdır: Ona rastladığın vakit selâm ver. Seni dâvet ederse git. Senden nasîhat isterse nasîhat et. Aksırır ve ‘Elhamdülillâh’ derse ‘Yerhamükellah' de. Hastalanırsa kendisini ziyâret et. Ölürse cenâzesinde bulun.” (S. Müslim)
Aksıran kimse ‘Elhamdülillâh' demezse ona ‘Yerhamükellâh' denilmez. Ebû Mûsâ el-Eş'arî, Resûlullah (sallallâhü aleyhi ve sellem) Efendimizden şöyle işittiğini söyledi:
“Biriniz aksırır ve ‘Elhamdülillâh' derse ona ‘Yerhamükellâh' diyerek mukâbelede bulununuz. Eğer Allâh'a hamdetmezse mukâbelede bulunmayınız.” (S. Müslim) (Selamet Yolları, Fazilet Neşriyat)
SAĞLIĞIMIZ: Bazı Hatalı Alışkanlıklar!
•    İçinde demir vitamini olan yiyecekler kalsiyumlu gıdalar ile beraber yenilmemelidir.
Mesela: Süt ve yoğurtta bulunan kalsiyum, pekmezdeki demirin vücuda alınmasını azalttığı için yoğurt veya süte pekmez karıştırılmamalıdır. Ispanak gibi demir vitamini bulunan sebzeler de yoğurtla yenilmemelidir.
•    Kaynar süte veya çaya konulan balın protein, mineral ve enzimleri kaybolur. Bal konulacak su, çay ve süt ılık olmalıdır.
Hicrî:   11 Muharrem 1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder