23 Eylül 2017 Cumartesi

KİM İLİM İÇİN TEVÂZU GÖSTERİRSE, ALLÂHÜ TEÂLÂ ONU YÜKSELTİR”



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: وَإِنَّ اللهَ أَوْحَى إِلَيَّ أَنْ تَوَاضَعُوا حَتَّى لَا يَفْخَرَ أَحَدٌ عَلَى أَحَدٍ وَلَا يَبْغِ أَحَدٌ عَلَى أَحَدٍ. (م)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   محقق الله تعالى ، بربرينزه تواضع كوسترمنزى ( آلجاق كونوللو اولمانزى ) حتى هيج كمسنين باشقه برينه قارش اؤونمه مسنى هيج كمسنين باشقه برينه ظلم أتمه مسنى بانه واحى اتدى ."
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ, birbirinize tevâzu göstermenizi (alçak gönüllü olmanızı), hatta hiç kimsenin başka birine karşı övünmemesini, hiç kimsenin başka birine zulmetmemesini bana vahyetti.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Müslim)
Hicrî:   03 Muharrem 1439  Fazilet Takvimi 

“KİM İLİM İÇİN TEVÂZU GÖSTERİRSE, ALLÂHÜ TEÂLÂ ONU YÜKSELTİR”


İmâm Şâfiî (rahimehullâh) Medîne-i Münevvere'de İmam Mâlik'in derslerine devam etmiştir. Şöyle anlatıyor:
İmâm Mâlik'in (rahmetullâhi aleyh) kapısında bağlanmış ve evvelce daha güzelini hiç görmediğim Horasan atları ve Mısır katırları gördüm. İmâm'a:
“Ne güzel hayvanlar” dedim. Bana:
“Ey Ebû Abdullah! Bunlar benden sana hediye olsun” dedi.
“Bari birisini olsun kendiniz binmek için yanınızda alıkoysanız” dedim,
“Resûlullah Efendimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem) medfûn bulunduğu şehirde hayvana binmekten hayâ ederim” dedi.
Abbâsî Halîfesi Harun Reşîd, haccettikten sonra Medîne-i Münevvere'ye geldi. İmâm Mâlik'e adam gönderip: “Kitabıyla huzûrumuza gelsin de ondan ders dinleyelim” dedi. Lâkin İmâm:
“İlmin ayağına gidilir, ilim kendisi gelmez” dedi. Halîfe: “Öyleyse evinde ders yaparız” diyerek evine gitti. İmâm şu hadîs-i şerîfi rivâyet etti:
“Bir âlim, ilmi sadece havâssa (seçkin insanlara) öğretir avâmı (halkı) ilimden mahrum ederse, kendisinden havas da avâm da istifâde edemezler”.
Bunun üzerine halîfe, ilim meclisinin açıldığını halka ilân ettirdi, dileyenler geldi. İmâm Mâlik:
“Kim ilim için tevâzu gösterirse, Allâhü Teâlâ onu yükseltir” meâlindeki hadîs-i şerîfi rivâyet etti. Halîfe Harun Reşîd, bulunduğu yüksek makâmdan inip hadîs talebelerinin arasına oturduktan sonra İmâm Mâlik'in tedvin ettiği hadis kitâbını okudular. Halîfe Harun Reşîd kitabı okumak için tevâzu gösterdiğinden İmâm Mâlik'in kitabına “Muvatta” denmiştir. (Muvatta' kendisine tevazu gösterilen demektir.)
Bundan sonra Halîfe, İmâm Mâlik'e en a‘lâ cinsinden atlar, katırlar ve beş yüz dinar gönderdi. İmâm parayı alıp binekleri iâde etti ve:
“Resûlullâh Efendimizin medfûn bulunduğu şehirde aslâ bineğe binmem” dedi.
(Miftâhu’s-Saâde)
Hicrî:   03 Muharrem 1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder