7 Şubat 2016 Pazar

SULTAN İKİNCİ MURAD HAN (rahmetullâhi aleyh)



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: فَضْلُ صَلَاةِ الرَّجُلِ فِي بَيْتِهِ عَلَى صَلَاتِهِ حَيْثُ يَرَاهُ النَّاسُ كَفَضْلِ الْمَكْتُوبَةِ عَلَى النَّافِلَةِ. (طب)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :  " بر كشنيك أونده [ كمسنيك كورمديغى يرده ] قلديغى نماز اؤزرينه فضيلتى ، فرض نمازلريك نافله نمارلر اؤزرينه فضيلتى كبدر ."      
Bir kişinin evinde (kimsenin görmediği yerde) kıldığı (nâfile) namazın, insanların gördüğü yerde kıldığı namaz üzerine fazîleti, farz namazların nâfile namazlar üzerine fazileti gibidir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Hicrî: 24  Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi  

SULTAN İKİNCİ MURAD HAN (rahmetullâhi aleyh)


Altıncı Osmanlı padişahı Sultan İkinci Murad Han, milâdî 1421’de (Hicrî 824) tahta çıkmıştır. İnce ruhlu, âdil, merhametli, sözüne sâdık, cesur ve tedbirli idi. Memleketini adâletle idâre eden, dindar ve lütufkâr bir hükümdar idi. Sulhde olduğu gibi harpte de sözünün eri idi. İlim meclislerini sever, âlimleri himâye ederdi.
Devrinde meydâna gelen mühim hâdiselerden bazıları:
Mustafa Çelebi ve Küçük Mustafa Çelebi isyanları bastırıldı, 1422 Haziran ayında İstanbul kuşatıldı, Selanik ve Yanya alındı, Macarlarla Edirne-Segedin Muâhedesi yapıldı, Haçlılar’a karşı yapılan Varna ve İkinci Kosova Muhârebesi’nde zafer kazanıldı.
Îmâr işlerine ehemmiyet verip çok eser bıraktığı için “Ebü’l-Hayrât” diye anılan Sultan İkinci Murad Han başta Bursa ve Edirne olmak üzere birçok şehirde, hayır eserleri yaptırdı. Edirne’de Üç Şerefeli Câmii, Dâru’l-Hadîs, Bursa Murâdiye semtinde bir câmi, medrese ve imâret, Edirne’de Ergene üzerine bir köprü yaptırdı ve Uzunköprü kasabasını kurdu. Selânik ve İpsala’da da câmiler inşâ ettirdi. Bu hayır eserlerine birçok vakıflar tahsis etti. Her sene Kudüs, Mekke-i Mükerreme ve Medîne-i Münevvere yoksulları için otuz beş bin altın gönderirdi. Milletinin hakkına ziyâdesiyle riâyet eder, kul hakkından pek sakınırdı.
Sultan İkinci Murad Han, memleketinde îmâr ve sanatı yüksek bir mevkiye ulaştırmış, hayatı boyunca ülkesine büyük hizmetlerde bulunmuş bir padişahtır. 3 Şubat 1451 tarihinde âhirete göçmüştür. Allah rahmet eylesin. (M. Osmanlı Târihi, Çamlıca B.Y.)

BİLMECELER:

Biz on kardeşiz, en küçüğümüz en şişmanımızdır? (Parmaklar)
Durmadan işler heman, durursa ölür insan? (Kalp)
İki delikten bakar, dünya içine akar? (Gözler)
Hicrî: 24  Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi  




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder