29 Şubat 2016 Pazartesi

DUÂ İBADETTİR”



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَلَا أَدُلُّكُمْ عَلَى مَا يُنْجِيكُمْ مِنْ عَدُوِّكُمْ وَيَدُرُّ لَكُمْ أَرْزَاقَكُمْ‏؟‏ تَدْعُونَ اللهَ فِي لَيْلِكُمْ وَنَهَارِكُمْ فَإِنَّ الدُّعَاءَ سِلَاحُ الْمُؤْمِنِ. (ع)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :" دوشماننزدان قورتاراجق رزقنزى بوللاشتراجق شيء سزه خبر وره يممى ؟ كجه و كوندوز دائما اللهه دعاء أدينز جونكى دعاء مؤمنيك سلاحى در ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Düşmanınızdan kurtaracak, rızkınızı bollaştıracak şeyi size haber vereyim mi? Gece ve gündüz daima Allâh’a duâ ediniz. Çünkü duâ müminin silahıdır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ebû Ya’la)
Hicrî: 17  Cemaz,yelevvel  1437  Fazilet Takvimi  

“DUÂ İBADETTİR”


Duâ lügatte çağırmak demektir. Sonra duâ, küçükten büyüğe, aşağıdan yukarıya karşı yapılan niyaz ve temennî mânâsına kullanılmıştır.
Duâ, âciz olan kulun her şeye kâdir olan Allâhü Teâlâ’dan ihtiyaç ve arzusunu, fiilen, kavlen (söz) ve hâlen yalvararak, ihlâs ve ciddiyetle istemesidir.
Duâ, Allâhü Teâlâ’dan af, mağfiret, lütuf ve yardım istemektir ve Allâhü Teâlâ’ya îmânın en büyük ve en güzel delillerindendir. Duâ ile onun kulu olduğumuzu, ona karşı ihtiyacımızı göstermiş oluruz.
Duânın hakikati, kulun rabbinden yardım istemesi ve onun yardım ve merhametine müracaat etmesidir.
Duâ, kulun Cenâb-ı Hakk’ın varlığını, azametini, her şeye kâdir olduğunu; kendisinin de âciz ve Rabb’ine muhtaç olduğunu itiraf etmesidir.
Duâ bir ibâdettir. Kur’ân-ı Kerîm’de duâ lafzı çok kere ibâdet mânâsında kullanılır. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Duâ ibâdettir.” buyurmuştur.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.)’e uyarak her mühim işte kalb huzûru ile kabûlüne inanarak ve son derece tevâzu’ içinde yalvararak duâ etmek gerekir. Her hayırlı işte yalvarmak ve duâ etmekle emrolunmuşuzdur. Zîrâ mümin, samîmî duâ ile yardıma, hayır ve berekete nâil olur. Duâ, birçok belâyı kaldırır ve düşmanların şerrinden kurtarır.

ATALAR SÖZÜ:

Evvel düşün, sonra söyle.
Evvelinde düşünmeyen sonunda pişman olur.
Az söyleyen çok rahat eder.
Hicrî: 17  Cemaz,yelevvel  1437  Fazilet Takvimi  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder